![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Próbowałem kilku edytorów, ale jakoś nie potrafią one poprawnie zakodować dokumentu, gdy uzywam utf-8. Zawsze na takiej stronie (w przeglądarce) pojawiają się krzaczki, z charakterystycznymi na samym początku dokumentu znakami. Jaki edytor jest dobry na tyle, że odczytuje i zapisuje poprawnie w kodowaniu utf-8 i nie ma problemów z polskimi znkami? -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja używam EditPlus2, zapisuje i odczytuje bez problemu w utf-8 (na co komu jakieś kulawe iso-8859-2
![]() Ps. dodałeś w meta odpowiednie kodowanie? -------------------- Warsztat: http://traktor.net.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak.
Znacznik meta ma określone kodowanie utf-8. Spróbuję EditPlus i zobaczę. iso-8859-2 może i kulawe, ale problemów z nim nie było ![]() -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Owszem, w edytorach może i nie ma, ale problemy są na niektórych zagranicznych serwer, oraz podczas importowania baz...
Ale nie robiąc offtopu, przy zapisywaniu pliku nie zapomnij zmienić kodowania (w oknie zapisu na dole). -------------------- Warsztat: http://traktor.net.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyznam się szczerze, że ja używam php Designera i chodzi wszystko okej. Po drugie można też się bawić Gżegżółką
![]() ![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jEdit, od lat używam, piszę tylko w utf-8.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:20 |