![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Z duzą pomocą dwójki znajomych stworzyliśmy applet wyświetlający mapę 2d z gotowych plików (scroll, zoom, wyświetlanie informacji o lokacji). Dla spokoju ducha chciałem zapytać jak to jest z javą obecnie? Czy można założyć, że przeciętny user będzie miał zainstalowaną wirtualną maszynę javy czy też źle zrobiliśmy i duża liczba odwiedzających może nie mieć po swojej stronie machiny? Jeśli wybraliśmy źle - w czym jeszcze można by stworzyć taką mapę? Ostatnie pytanie: W przypadku javascript jeśli chcemy zamieścić treść dla userów z wyłączoną obsługą js, używamy po prostu znaczników <script> i <noscript>. A w jaki sposób zamieścić treść wyświetlaną osobie nie mającej zainstalowanej javy i niemogącej przez to zobaczyć appletu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ten dzial jest o javascript nie o java. przenosze
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem nic o Javie, takie rozwiązania do twoich potrzeb zapewnia flash (Macromedia kiedyś udostępniła zestawienie dostępności Flash vs. Java - Flash wygrał). Niestety jest to narzędzie komercyjne. Dlatego Java wydaję sie jednak najlepszym rozwiązaniem. Jest darmowa.
P.S. Hmmmm, możnaby się pokusic o zaimplementowanie czegoś takiego w AJAXie, ale nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, więc nie jestem pewien. edit: Odpowiednikiem JavaScriptowego <noscript> dla Javy będzie <noapplet>. Ten post edytował LBO 10.05.2006, 00:01:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to raczej zle zalozenie. Zawsze trzeba myslec, ze odwiedzajacy nie ma wirtualnej maszyny, czy nie ma frameworka .net...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Równie dobrze - można zalożyć, że nie ma JS, flasha, a może nawet pracuje na przeglądarce tekstowej...
Osobiście wychdzą z założenia, że jeśli przygotujemy dobrą i prostą instrukcję dla osób, które nie spełniaja określonych warunków, a chcą je spełniać, to problem można pominąć. Choć nie ukrywam - nie przepadam za apletami Javy na stronach (chyba że jest to jakaś konkretna aplikacja, z ktorej CHC skorzystać, i wiem, że warto jest czekać na jej załadowanie) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LBO: niestety znacznik <noapplet> nie dziala - tekst zawarty w nim wyswietla sie niezaleznie od tego czy java jest wlaczona/wylaczona.
Ktoś zna jakąś inną metodę wyświetlenia treści tylko dla osób bez obsługi javy? A co do kwestii popularnosci: byc moze ktos z was orientuje sie z jakimi przegladarkami/systemami maszyna javy przychodzi "w standardzie"? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
a są takie?
|
|
|
![]()
|
|
Hm, zawsze myślałem, że chociażby IE ma na starcie wbudowaną w systemie maszyne (co prawda MS a nie Sun). Kiedyś również opera była w wersji instalacyjnej z Javą, nie wiem jak teraz. A być może też mylę pojęcia - Java to dla mnie nowy temat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Kiedyś również opera była w wersji instalacyjnej z Javą, nie wiem jak teraz. kiedys byla, teraz wersja 9 jest tego pozbawiona. Jak chcesz to se instalujesz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi sie, że Java nie jest dołączana do przeglądaek z prostego powodu - rozmiar ~16MB....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Deyv, niby tak, ale zawszez znajdzie sie wtedy taka osoba, ktora nawet z taka instrukcja sobie nie poradzi.
W poprzedniej firmie robil kumpel applet w java - wykres gantta w zarzadzaniu budzetem. Taki kompoennet ulatwil zarzadzanie budzetem dla jakiejs szychy w rzadzie w hiszpanii... Gosc po prostu chcial wejsc na strone i tyle. Nie kazdemu mozesz wytlumaczyc ze musisz wczesniej sciagnac cos... Jak wejdzie i zobaczy ze nie dziala, to znaczy ze nie dziala. Ale to juz takie OT |
|
|
![]()
|
|
No i Ace ujal sedno sprawy :/
Nic to - jako, ze aplet praktycznie gotowy to na start bedzie musial wystarczyc ;] pozniej na bierzaco bedziemy probowali sklecic rozwiazanie o takiej samej funkcjonalnosci moze w javascript - tutaj chyba mamy wieksze szanse na to, ze dany niezorientowany user bedzie mial obsluge JS |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(spenalzo @ 2006-05-10 17:27:41) Wydaje mi sie, że Java nie jest dołączana do przeglądaek z prostego powodu - rozmiar ~16MB.... Java nie jest dołączona do przeglądarek, bo SUN w końcu ruszył głową i nie zezwolił na samodzielną dystrybucję.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 13:36 |