![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto strona w której występują błędy:
Strona i plik CSS: Css 1.Mam taki problem. Wyśrodkowanie wszystkiego w IE działa. W FF nie działa. 2.Dodatkowo: nie wiem gdzie jest błąd: http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...m%2Fstrefa24%2F 3.Jak rozdzielić w dolnym divie: (dzisiaj jest i login)na lewo i na prawo?? Same polecenia align left i right nie działają... proszę o pomoc... :/ -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie widzę nic, co kazałoby blokowi .bgtable wyśrodkować się w poziomie. Zamień mu
Kod margin: 5px 5px 5px 5px; naKod margin: 5px auto 5px auto; Ad.2: Całą zawartość <form> ujmij w dodatkowy <div /> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dzięki spróbuje.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: Columbus Georgia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc,
Fakt sa problemy z FF i Opera w przypadku pozycjonowania stron kiedy masz w div table. Polega to na tym ze div nie resize sie na pdostawie rozmiaru tablicy. Bardzo to utrudnia zycie przy pozycjonowaniu tablic w diva ktore maja zmiennych rozmiar .. Podejscia sa dwa: 1) ustal szerokosc div-a i szerokosc tablicy na 100% 2) lub uzyj tagu <center></center> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<center> nie jest zgodne z XHTML'em
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(060156 @ 2006-04-26 00:38:06) Czesc, Fakt sa problemy z FF i Opera w przypadku pozycjonowania stron kiedy masz w div table. Polega to na tym ze div nie resize sie na pdostawie rozmiaru tablicy. Bardzo to utrudnia zycie przy pozycjonowaniu tablic w diva ktore maja zmiennych rozmiar .. Podejscia sa dwa: 1) ustal szerokosc div-a i szerokosc tablicy na 100% 2) lub uzyj tagu <center></center> Twój polski coś kuleje, więc nie rozumiem do końca, co napisałeś, ale na pewno nie zgodzę się ze zdaniem: Cytat(060156) Fakt sa problemy z FF i Opera w przypadku pozycjonowania stron kiedy masz w div table. Problemy może mieć co najwyżej osoba, która nie odróżnia elementów blokowych od elementów liniowych. 1) Centrowanie div'a w poziomie: Należy przypisać mu margines lewy i margines prawy "auto". Już. Koniec. Gotowe. 2) Centrowanie tabelki w poziomie (wewnątrz div'a, lub nie) a) Można przypisać jej align="center" b) Można przypisać jej marginesy (lewy, prawy) na "auto" Dla mnie wszystko proste i logiczne. Ten post edytował Zajec 26.04.2006, 08:00:54 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Zajec, widzać, że znasz się na CSSie
![]() dopisałem auto i auto i działa bardzo dobrze... No i kolejny problem.. na samym dole znajduje się formularz. Dałem tam class="left" i right, gdzie: .left {text-align: left; display:inline;} .right {text-align: right; display:inline;} no i jest problem. Bo jeśli nie dam inline... tworzy się break i widać odstęp jednego entera. Natomiast jak się da inline, przestaje dziłać align. Tu też nalęzy zastosować marginy? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zamieniłeś te div'y na liniowe, więc automatycznie nie mają szerokości 100% (nie mogą mieć), a tekst można wyrównywać tylko w elementach blokowych.
Czy Tobie nie chodzi czasem o coś takiego: |
|
|
![]()
|
|
Bardzo serdecznie dziękuję Ci za pomoc i uwagi, które okazały się trafne i ogólnie działają
![]() Pozostaje tylko problem formularza który... .... jest uzawany za ZŁY w strict 4.1 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Master Miko @ 2006-04-26 19:36:49) Pozostaje tylko problem formularza który... .... jest uzawany za ZŁY w strict 4.1 Dwie podstawowe możliwości (pierwsza chyba poprawniejsza semantycznie):
Jak nie będą Ci się podobało jakieś domyślne obramowania fieldset'u to po prostu sformatuj to w CSS: Kod fieldset { border: 0; } P.S. Zamiast takiego czegoś: Kod <p><br><br><br></p> zrób po prostu w CSSKod body { margin: 50px 0 0 0; }
Ten post edytował Zajec 26.04.2006, 22:54:48 |
|
|
![]()
|
|
OMG!! Zawsze myślałem że znaczniki mają okalać FORM a nie w nich się znajdować!!
Okropne dzięki. Działa wszystko pięknie jak powinno ![]() ![]() ps. Dzięki za <br><br><br> - miałem się za to wziąć... ![]() Ten post edytował Master Miko 26.04.2006, 22:59:45 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:27 |