![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam takie zapytanie
w bazie są teksty w języku angielskim i wyszukiwanie opiera sie o język ang. mam też tabelkę gdzie mam wypisane wszystkie pojedyncze słowa w języku ang i tłumaczenie po polsku - taki slownik, teraz chciałbym zbudować takie zapytanie dzięki któremu możnaby wyszukiwać po polsku. coś w stylu:
powyzsze oczywiście nie działa, ale czy coś takiego jest wogóel możliwe ? od razu napisze że nie ma możliwosci zrobienia z tego jednej tabelki, tłumaczenia itp |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: Columbus Georgia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiscie ze nie dziala,
bowiem 'select ang .....' jest traktowane jako slowo do szukania ... Drugi problem jak by nawet dzialalo to jesli zapytanie 'select ang ...' zwroci wiecej niz jeden rezultat to bedzie blad. Podejscie jesli uzywasz MySql 5.x to napisanie store procedure, ktora bedzie wykonywala dwa zapytania najpierw o odpowidnik angielski slowa polskiego a pozniej zapytanie wlasciwe. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:29 |