![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dwie tabele:
Użytkownicy Tematy Pobieram dane z tabeli użytkownicy, a następnie JEŚLI do jakiegoś użytkownika przypisany jest jakiś temat, wyświetlam login użytkownika. jesli nie login nie jest wyświetlany. Problem polega znowu na nadliczbowymi zapytaniami. W pętli przy każdym z uzytkowników należałoby pytać o to czy w bazie istnieją tematy do niego przyporzadkowane. Czy da się zorganizować to jakoś bardziej wydajnie, np jednym zapytaniem? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytania niestety muszą być dwa, bo to dwie różne tabele.
Z tematów pobierasz użtkownika, potem szukasz przez where w Użytkownikach... i tle. Zamiast pętli, należy poprostu użyć np where id = 4 (albo odwrotnie, bo nie jestem pewien czy zrozumiałem :S ) Ten post edytował Master Miko 17.04.2006, 21:35:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiele się pisze na temat relacji tabel, a ja mam jedno pytanie. Mając tak jak w kusie, do którego link zamieścił Adiasz tabelę z listą utworów i tabelę z listą albumów do których przyporzadkowane są te utwory, została równeiż uwzględniona trzecia tabela, relacji.
Czy obserwuje się w takim przypadku naprawdę znaczący wzrost wydajności względem dwóch tabel, tabeli albumów, i tabeli utworów (w której to znajduje sie również kolumna z id albumu) W praktyce: 1. Trzy tabele A Albumy - id_albumu - tytul_album - wykonawca B. Utwory - id_utworu - tytul_utworu - czas_utworu C. Relacje - id_albumu - id_utworu 2. Dwie tabele A Albumy - id_albumu - tytul_album - wykonawca B. Utwory - id_utworu - id_albumu - tytul_utworu - czas_utworu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zabieg z dodatkowa tabela relacji robiony jest po to abys jeden utwor mogl przypisac kilku albumom i aby kazdy album mogl zawierac kilka utowrow. W wersji z dwoma tabelami jest tak ze co prawda kazdy album bedzie mogl zawierac kilka utowrow ale jeden utwor mozna przypisac tylko do jednego albumu. Co do wydajnosci - dwie tablel zawsze latwiej laczyc niz trzy.
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki :- )
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:34 |