![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich serdecznie
Piszę ponieważ mam problem:) Po raz kloejny staram sie przekompilować php z obsługą fontów ttf. Sprawa rozwija się w nasępujący sposób. Pobrałem niezbędne archiwa freetype i zainstalowałem standardowo poprzez : ./configure, make , make install Teraz przyszła kolej na kompilacje php : Kod ./configure --with-mysqli=/usr/local/mysql-standard-5.0.19-linux-i686/bin/mysql_config --with-apxs2=/usr/local/apache2/bin/apxs --with-jpeg-dir=/usr/local/src/jpeg-6b/ --with-tiff-dir=/usr/local/bin/ --with-zlib-dir=/usr/local/src/zlib-1.2.3 --with-gd --with-ttf --with-freetype-dir dodatkowo starałem się wstawiać prefixy dotyczące freetype ale po każdej rekompilacji phpinfo() nie pokazuje obsługi ttf. Kod gd GD Support enabled GD Version bundled (2.0.28 compatible) GIF Read Support enabled GIF Create Support enabled JPG Support enabled PNG Support enabled WBMP Support enabled XBM Support enabled Być może ktoś wie dlaczego to nie hula... Wszystko to robiłem na Slackware10.1 PHP5.1.2 GD2.0.28 Z góry dziękuję za pomoc -------------------- Slackware 11.0 kernel 2.6.18
php 5.2.0 MySQL 5.0.27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po tym
Kod --with-ttf chyba musisz wpisac sciezke tak samo po Kod --with-gd i Kod --with-freetype-dir i sprubuj dodac taki cos na koncu Kod --enable-gd-native-ttf moze zadziala Ten post edytował phobos 10.04.2006, 14:14:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem w tym , że do --with-ttf próbowałem dodawać ścieżki tylko chyba były nie trafione bo za każdym razem w make wywalało mi błąd , że nie znaleziono jakiejś biblioteki ttf. Tym razem przekompilowałem php z takimi opcjami :
Kod ./configure --with-mysqli=/usr/local/mysql-standard-5.0.19-linux-i686/bin/mysql_config --with-apxs2=/usr/local/apache2/bin/apxs --with-jpeg-dir=/usr/local/src/jpeg-6b/ --with-tiff-dir=/usr/local/bin/ --with-zlib-dir=/usr/local/src/zlib-1.2.3 --with-gd --with-ttf=/usr/X11R6/lib/fonts/TTF --with-freetype-dir=/usr/local/src/freetype-2.1.10 --enable-gd-native-ttf Niestety wynik w phpinfo() jest taki sam jak w poprzedniej kompilacji. Dziwne bo zlib sie skompilował poprawnie choć dostał prawie identyczną ścieżke czyli do rozpakowanych źródełek. -------------------- Slackware 11.0 kernel 2.6.18
php 5.2.0 MySQL 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jako sciezke sprubuj podac tylko /usr/local
|
|
|
![]()
|
|
Tak też zrobiłem i niestety nic nie pomogło p skompilowaniu php zmianie php.ini na nowy oraz restarcie apacha
phpinfo() wygłąda identycznie w sekcji gd. Dokładne polecenie configure: Kod ./configure --with-mysqli=/usr/local/mysql-standard-5.0.19-linux-i686/bin/mysql_config --with-apxs2=/usr/local/apache2/bin/apxs --with-jpeg-dir=/usr/local/src/jpeg-6b/ --with-tiff-dir=/usr/local/bin/ --with-zlib-dir=/usr/local/src/zlib-1.2.3 --with-gd --with-ttf=/usr/ --with-freetype-dir=/usr/local/ --enable-gd-native-ttf Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje...:/ -------------------- Slackware 11.0 kernel 2.6.18
php 5.2.0 MySQL 5.0.27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:37 |