![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
zabieram sie wlasnie do napisania Sobie jakiegos pozadnego systemu praw uzytkwonikow grup no i zastanawia mnie jak Wy to rozwiwzujecie w Swoich systemach moj pomysl jest narazie taki system napisany bedzie tak ze kazdy dzial, ma Swoie pliki w osobnym katalogu w nim kazda akcja POKAZ, DODAJ, USUN itp leza w osobnych plikach i chce prawa do kazdej akcji przekazac jakims tam uzerom w taki sposob w bazie bede mial tabele w ktorej trzymam userow, i druga w ktorej bede trzymal prawa konkretnego uzytkwonika do konkretnej akcji badz calego modulu i tak samo dla grup. no i wywolujac dzial sprawdzam czy ma prawa, lub czy ma prawa grupa do ktorej nalezy... no a moj wspolpracownik ma inny ze zrobi sie tabele o strukturze: user_ui | modul_1 | modul_2 idt... czyli powiedzmy jak bedzie 100 modulów to bedzie 100 pul w bazie, dla mnie to troche bez sensu ale nie jestem w stanie powiedzec dla czego ![]() no a może całkowicie inne pomysl macie? cos prostszego bardziej efektywnego? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 1 Dołączył: 12.08.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
proponuje przyjzec sie phpGACL duzoo dowiesz sie na temat metod dostepu AXO ARO, na podstawie tego kodu napisalem sobie kilka uproszonych funkcji idzie sie wiele nauczyc od phpGACL..
-------------------- web lowcy.com.pl gg 1675677
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(TomASS @ 2006-04-05 00:38:16) nie bardz taki do przodu przeszukałem serwis pod hasłem prawa dostepu, nie wpadło mi sie na uprawnienia ;p |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może po prostu w bazie gdzie masz uzytkowników dorób pole grupa i wpisu do niej np administrator, moderator itd a w plikach dw ktorych maja byc ograniczone prawa wpisz
troszke takie banalne ale powinno daćj akiś efekt Ten post edytował Suchy 5.04.2006, 20:48:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio pracuje nad wlasnym frameworkiem, no i tutaj potrzebowalem autoryzacji wraz z grupami.
Framework implementuje MVC. Rozwiazalem to nastepujaco: Kazda akcja ma konfiguracje. W konfiguracji podaje dwie opcje: use-auth = true; required-groups = 'Kazio,Janek,Admin'; Uzytkowniny trzymani sa w bazie. Tabela posiada pole Groups, ktore wyglada np tak: Janek,admin. Na tej podstawie wiadomo, ze uzytkownik jest przypisany do obu grup. Teraz to juz pestka sprawdzic, czy powinien uzyskac dostep: 1. Rozbija na tablice string required-groups z konfiguracji akcji 2. Rozbija na tablice string Groups z bzy danych. 3. Przechodzi przez tablice required-groups i szuka grup w tablicy Groups. Wystarczy ze nie znajdzie chociaz jednej, to przerywa prace i zglasza wyjatek, ze nie mozna udzielic danych zasobow :] Nie testowalem tego na wieksza skale, ale chyba dziala ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:18 |