![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Urodził mi się taki problem... Otóż mam kilka plików: formularz.php Kod if (!isset($action)) { $action="display"; } switch ($action) { case "display": include "frame.html"; break; case "add": include "add.php"; break; } frame.html: Kod <form mehod="post" action="formularz2.php?action=add"> <input name="nazwa" type="text"/> <input type="submit" value="dodaj"> </form> oraz add.php: Kod if ($name=="") { print "uzupełnij";} else { print "ok";} I mój problem\pytanie: czemu mi to nie działa, tzn: czemu wypełniając lub pozostawiając wolnego textfielda nie ma żadnej reakcji?? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi i sugestie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa pewnie dlatego, że masz wyłączoną opcję register_globals, a do zmiennych przesyłanych metodą GET i POST odnosisz się przez samą nazwę. Powinieneś zrobić tak:
formularz.php
add.php
Do kodu php używaj tagów [ php ][/ php ], a nie [ code ] ![]() Pozdrawiam, Zbig |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Uzywaj $_POST/$_GET - te wsszytkie kursy co o tym nie pisza powinny zostac usuniete;)
Kod form mehod="post" z takiego formularz odbiera sie dane $_POST['nazwaInputa'] z adrestu strona.pl?cos=cos2 $_GET['cos']; // ma wartosc cos2 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zbig13 dziękuję, Hwao również
![]() Niestety Wasze podpowiedzi na niewiele mi się zdały. Opcję register_globals mam włączoną, także chyba to nie tego wina. Wciąż do adresu strony przesyła mi się tylko formularz.php?nazwa= Jakieś sugestie ? THX |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamień frame.html na coś takiego
Kod <form mehod="post" action="formularz2.php">
<input name="nazwa" type="text"/> <input type="submit" value="dodaj"> <input type="hidden" name="action" value="add"/> </form> |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
popraw jeszcze w add.php nazwe zmiennej $name na $nazwa bo taką przesyłasz w formularzu
Ten post edytował Qvazar 28.03.2006, 11:43:34 |
|
|
![]()
|
|
uff, dziękować, dziękować, najgorsze są literówki
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:04 |