![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jestem bardzo poczatkujący, grzebie w php i sql od wczoraj wiec prosiłbym o wyrozumiałość ![]() Mam taki problem - mam formularz w html który dodaje do sqla 3 kolumny - autonumer, Hasło, Definicja. Dodawanie bardzo fajnie działa, można dodawać rekordy i nawet mi sie wyświetlają, można przykład zobaczyć TUTAJ wyniki natomiast są TUTAJ Teraz chciałbym dodać usuwanie rekordów poprzez formularz w którym by się podawało numer rekordu - formularz TUTAJ Prowadzi on metodą post do pliku delete.php którego treść wygląda tak:
Ale wyskakuje mi że wystąpił bład - zapytanie w zmiennej $SQL zrobiłem analogicznie jak w wyświetlaniu... i nie działa ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 3 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował pEbE 25.03.2006, 15:48:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nigdy tak nie rób! 1. Masz wpisy typu id=123 i id=1234 i Twoje zapytanie dla delete_pozycja skasuje obydwa :/ Najlepiej daj:
2. Nie dawaj nigdy bezpośrednio do zapytania danych z $_GET/ $_POST/ $_REQUEST.... zobacz co sie stanie gdy masz tak:
A w $_POST['delete_pozycja'] wpiszez 1 OR 1 ![]() A wiesz co to spowoduje..... jak się temu zabezpieczyć poczytaj o tym. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ok a jeśli w danym skrypcie bedzie fantycznie ponad np 200 rekordów i ktoś wpisze 123 zeby skasowac włąsnie sto dwudziesty trzeci rekord? bo dobrze rozumiem ze tu chodzi o zablokowanie usuniecia trzech rekordów po kolei?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:08 |