Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> automatycznie zmniejszanie zdjęcia podczas uploadu
japek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Mam problem, gdyż ładować zdjęcie na serwer działa, mam ograniczenie w KB ale to jest uciążliwe więc chciałbym aby zdjęcie było automatycznie zmniejszane do jakiejś rozdzielczości przez co tez spadła by wielkość z kb. Dodatkowo tworzyła by sie miniaturka. Szperam w necie i cośpusto - Help me smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
nospor

Grupa: Moderatorzy

Czytając Twoj topic odnoszę wrażenie, ze ty chcesz zmniejszyc zdjęcie przed wyslaniem na serwer. Dobrze Cię zrozumialem?
Jesli tak to: nie da się. nie w php, gdyz php dziala po stronie serwera.

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
japek

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Nie no oczywiście - chodzi mi o to aby zdjęcie, które sie znajdzie na serwerze było automatycznie zmniejszone do np. zadanej szerokości i jednocześnie utworzył miniaturke tego zdjęcia. Zapewne 3 pola w tabeli muszą być z czego jedna z orginalnym zdjęciem była by czyszczona po całęj operacji smile.gif
+Quote Post
chomiczek

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hmm.. temat poruszany wiele razy użyj szukaj.
Co do bazy to nie koniecznie wogóle musisz w bazie trzymać linki czy jakies oznaczenie. Ja idProduktu z bazy koduje md5() i zmieniam nazwe na zahashowaną. Co do zmiany wielkości to faktycznie możesz zrobić na stałe miniaturki albo zmniejszaj w locie ich rozmiar (ja osobiście preferuje zminaę rozmiaru w locie, ale wiadomo jak każde rozwiązanie ma to wady i zalety).

Tak jak napisałem na wstępie przeszukaj forum

--------------------
created by chomiczek
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:39