![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy istnieja w php (lub maja byc w 5) [nie znalazlem zadnych informacji na ten temat w netcie] wskazniki. Jezeli nie to czy da sie to jakos obejsc aby zadzialalo w ten sam sposob ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co wiem to referencja działa na zasadzie wskaźników... np.":
[php:1:3b9995edce]<?php $wskaźnik = &$zmienna; ?>[/php:1:3b9995edce] O to chodzi?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm to jest jakies rozwiazanie ale w ten sposob nie przekaze odniesienia do np poczatku tablicy. Gdyz referencja przesyla dane do zmiennej, a wskaznij tylko adres pamieci, w ktorym znajduje sie dana lub tez jest to poczatek tablicy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wskaźników nie ma i chyba raczej nie będzie...
PS. Zawsze możesz stworzyć referencje do tablicy, referencja nie tworzy jej kopii... |
|
|
![]()
|
|
Cytat Wskaźników nie ma i chyba raczej nie będzie...
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Cytat ...a mialo byc tak pieknie
Cytat PS. Zawsze możesz stworzyć referencje do tablicy, referencja nie tworzy jej kopii...
To bylo by pewne rozwiazanie gdyby chodzilo tylko o tablice... ale chodzilo mi o polaczenie dynamiczne miedzy elementami w kolejce uzywajac wskaznikow no ale coz... Cytat to juz jest koniec...
...bede musial inaczej pokombinowac |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat Cytat PS. Zawsze możesz stworzyć referencje do tablicy, referencja nie tworzy jej kopii...
To bylo by pewne rozwiazanie gdyby chodzilo tylko o tablice... ale chodzilo mi o polaczenie dynamiczne miedzy elementami w kolejce uzywajac wskaznikow no ale coz... Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może napisać funkcję rekurencyjną która by utworzyła tablice wskaźników do danej tablicy... :wink:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz te wszystkie elementy umiescic w tablicy i wtedy bys mial wszystko polanczone za pomoca tablicy i bys sobie zkakal za pomoca next().
|
|
|
![]()
|
|
Tak wlasnie zrobie. Co prawda wtedy chodzilo mi o polaczenie obiektow ze soba ale juz to nieco inaczej rozwiazalem.. wlasnie dzieki tablicy.
|
|
|
![]()
|
|
Z tego co wiem, to obiektów mozna robic wskaźniki bez problemów, ale mogę się mylić...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale obiekty tez mozna trzymac w tablicy
|
|
|
![]()
|
|
Tak tylko tu chodzi o dynamiczne laczenie obiektow i zwalnianie ich.
Chcialem zaimplementowac cos takiego jak jeset tutaj: http://sheerness.cs.ualberta.ca/~pawel/SID...PER2/node6.html |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:55 |