![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam mały problem. A mianowicie załużmy, że mam pole textrea i pole zaznacenia. Chcę zrobić tak aby gdy pole było zaznaczone to textrea była nie aktywna, czyli aby nie dało się do niej nic wpisać, i na odwrut. Gdy pole nie jest zaznaczone to żeby można było wpisywać. Robiłem coś takiego ale już nie pamiętam jak to zrobić. Propszę o pomoc.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 14 Dołączył: 12.01.2006 Skąd: Gotham City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdzasz czy checkbox jest zaznaczony w javascripcie:
checked - zawiera wartość boolowską określającą stan bieżącego elementu (TRUE - włączony [zaznaczony], FALSE - wyłączony [niezaznaczony]) przy zdarzeniu przycisku onchange .. czyli jak cos sie zmieni np odznaczysz lub zaznaczysz przycisk:
jezeli jest zaznaczony to zmieniasz wlasciwosc textboxa na false disabled = FALSE i wylaczasz go nadajac wlasciwosci disabled TRUE wlaczasz element
Kod <script language="javascript" type="text/javascript">
function sprawdz_zmiane() { element = document.getElementById( 'blok' ); element_do_zablokowania = document.getElementById( 'do_zablokowania' ); if( element.checked == TRUE ) // jest zanaczony { element_do_zablokowania.disabled = FALSE; } else { element_do_zablokowania.disabled = TRUE; } } </script> Ten post edytował emp 16.03.2006, 15:53:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może warto czasem trochę poszukać a nie z każdą linijką kodu lecieć na forum.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=43...ndpost&p=239250 |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzieki za szybka pomoc.
|
|
|
![]() ![]() |