![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z wyciagnieciem odpoiwednio danych z bazy.
Otoz mam system komentarzy, dzialjacy tak: wybieram jakis artykul o id=x i wchodze do niego. Generujaca sie strona oprocz samej tresci artykulu pobiera wszystkie komentarz do niego o id=x z drugiej tabeli Tabela z artykulami id tekst 1 artykul1 2 artykul2 3 artykul3 x artykul x Tabela z komntarzami id_art komentarz komentujacy 5 koemnatrz_do_art5 3 2 koemnatrz_do_art2 2 5 koemnatrz_do_art5 3 1 koemnatrz_do_art1 4 x koemnatrz_do_artx 2 Problem jest taki, ze w tabeli w ktorej sa owe komentarze, piszacy komentarze sa zapisywani w postaci unikalnego id, a nie nicka. Powiedzmy, ze dla danego artykulu wyszukalo 20 komentrzy. I teraz musze sie odwolac do tabeli gdzie moge owe cyferki zamienic na nicka. Tylko nie wiem jak zrobic to jednym zapytaniem,a nie dwudzistoma? Tabela z userami id_usera nazwa 1 XCzeslaw 2 Zenon 3 Strus 4 Rambo Wiem, ze mozna w tabeli 2 od razu zapisywac komentujacych nicjami, a nie id nickow, ale z pewnego powodu tak zrobic nie chce. I nie wiem co zrobic by nie zasypac serwera setkami zapytan o kazdy nick oddzielnie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szukaj w manualu do sql hasla left join
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No cos tam przeczytalem, ale chyba do konca nie zrouzmialem bo mi nie dziala:
Wyskakuje mi blad Error SQL Nie wiem co robie zle i czy w ogole dobrze kombinuje Tak w ogole to nie wiem skad jest wiadomo, ktory 'userid' ma laczyc z jakim 'name':/ Ten post edytował Bojakki 11.03.2006, 09:58:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Bojakki @ 2006-03-11 09:57:27) Wyskakuje mi blad Error SQL Nie wiem co robie zle (...) To się dowiedz i nam powiedz: 1. mysql_error() 2. mysql_errno() |
|
|
![]()
|
|
Eh, meczyalem sie az zrobilem w inny sposob:
Wszystko dziala swietnie, ale mam pytanie czy taki spsoob jest rownie szybki jak ten gdy uzywam LEFT JOIN? I druga sparwa: Jak mozna to zapytanie wykonac wczesniej by policzylo ilosc komentarzy, a same komentarze wyswietlilo pozniej? Chce by wygladalo to mniej weicej tak:
Problem jest taki ze nie mozna uzywac 2 razy while dla jednego zapytania, a nie chce z tego robic dwoch zapytan:( |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:57 |