![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam prostokąt o zawiniętym rogu do środka
problem w tym że prostoką (div) zmienia rozmiary więc zastosowanie obrazka jako podkładu całkowicie odpada w tabelkach było to banalne wystarczył podzielić to odpowiednio a poźniej rozmiar nie miał znaczenia a z div'ami to całkiem inna bajka _______________________________________________________________________ Po półrocznej przerwie powracam do programowania i przerabiam właśnie przesiadkę z tabelek na xhtml + css (bolesną). Ten post edytował rbart 1.03.2006, 16:18:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moze obrazek z rogiem w tle + background-position ?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem w tym że prostokąt też musi mieć border z wyjątkiem tego jednego feralnego rogu
dodaje link do bardzo małego bmp < 1 kb rożek Ten post edytował rbart 1.03.2006, 16:30:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To robisz jeszcze jednego DIVa z tlem (rożek) i pozycjonujesz go: lewy gorny rog w stosunku do DIVa glownego.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(rbart @ 2006-03-01 15:16:33) Mam prostokąt o zawiniętym rogu do środka problem w tym że prostoką (div) zmienia rozmiary więc zastosowanie obrazka jako podkładu całkowicie odpada w tabelkach było to banalne wystarczył podzielić to odpowiednio a poźniej rozmiar nie miał znaczenia a z div'ami to całkiem inna bajka _______________________________________________________________________ Po półrocznej przerwie powracam do programowania i przerabiam właśnie przesiadkę z tabelek na xhtml + css (bolesną). Da się spokojnie to zrobić na divach.. Pomyśl trochę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do 6 grudnia co prawda daleko...
Kod .border { border: solid 1px #000;} .bottomRecurvate { background: url(../images/bottomCorner.png) no-repeat 100% 0; bottom: -1px !important; right: -1px !important; position: relative; overflow: hidden; border:none !important; padding: 0; width: 100%; height: 9px; /*wyskosc obrazka z zagieciem*/ } Powinno działać (KHTML by Apple [czyli Safari] nie bardzo to łyka, bo nie wie co to jest width:100%+1px;). Edit: Mój błąd. Nie sprawdziłem czy ta szerokość jest zgodna ze specyfikacją. Zmieniłem margines na right i bottom, teraz się waliduje i nie ma problemu z szerokością (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował gekon 4.03.2006, 22:41:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:50 |