![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2004 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Uzywam klasy adwajax i staram sie przy jej pomocy stworzyć trzy zależna od siebie pola select z nazwami województw/powiatów/gmin, kod poniżej:
Jak to ma działać? Otóz po wybraniu województwa wysyłane miałoby być zapytanie do pliku na serwerze który w odpowiedzi generowałby listę powiatów w tym województwie w formacie xml (przykładoa lista poniżej)
i tu sie zaczynają schody bo nie wiem jak napisać funkcję w javascript żeby z tych danych stworzyła mi listę opcji w select "powiaty" (nawet nazwałem ja juz "pobierzPowiaty()" ![]() liczę na wskazówki i sugestie lub linki do jakichś tutków ![]() propozycją rozwiązania też nie pogardzę ![]() PS.: Do zarządu php.pl - a może by tak założyć w dziale "po stronie przeglądarki" nowe podforum traktujące o ajaxie?? Ten post edytował nospor 27.03.2006, 20:06:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład jak wyciągnąć dane z XML i umieścić je odpowiednio na stronie jest opisane w tym samym miejscu, w którym znalazłeś advAJAX - jest tam przykład który bardzo rozjaśni Ci sprawę.
Cytat PS.: Do zarządu php.pl - a może by tak założyć w dziale "po stronie przeglądarki" nowe podforum traktujące o ajaxie?? Mogę się podpiąć pod tą petycją ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2004 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak sciagnac dane z xml to zrozumiałem, jednak nie wiem co z nimi dalej robic, jak spowodowac zeby zostaly umieszczone jako opcje wskazanego selecta :/
Jak mowilem js prawie wogole nie znam (aczkolwiek czytam, czytam i jeszczeraz czytam...) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze to ci pomoze, fragment mojego kodu:
CODE var znacznikSelectTitle = document.createElement("select"); znacznikSelectTitle.setAttribute("name","tutorTitle"+id); znacznikSelectTitle.setAttribute("id","tutorTitle"+id); znacznikSelectTitle.className = "titleSelectBox"; var labelZnacznikSelectTitle = document.createElement("label"); labelZnacznikSelectTitle.setAttribute("for","tutorTitle"+id); labelZnacznikSelectTitle.innerHTML = "Title: "; var znacznikSelectTitleOption = new Array(); znacznikSelectTitleOption[0] = "mgr"; znacznikSelectTitleOption[1] = "mgr inż."; znacznikSelectTitleOption[2] = "dr"; znacznikSelectTitleOption[3] = "dr hab."; znacznikSelectTitleOption[4] = "prof."; for (i=0;i<5;i++){ var newOption = document.createElement("option"); newOption.innerHTML = znacznikSelectTitleOption[i]; znacznikSelectTitle.appendChild(newOption); } titleDiv.appendChild(labelZnacznikSelectTitle); titleDiv.appendChild(znacznikSelectTitle); pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 00:18 |