![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 505 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie, przypuscmy ze chce konwertowac ciagi tekstowe kodowaniem z jednego dowolnego systemu na inny - to ktore rozszerzenie nadaje sie do tego obecnie najlepiej pod wzgledem szybkosci ale i dostepnosci ? iconv czy mb_string ? Czy nie lepszym rozwiazaniem byloby stworzenie wlasnych tablic stron kodowych i na ich podstawie dokonywac konwersji ? (glownie dotyczy stron kodowych obslugujacych polskie znaki czyli iso-8859-2 , wincp-1250 oraz utf-8) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Największą wadą programistów jest nadmierna skłonność do pisania wszystkiego od początku.
A przecież często sa gotowe rozwiązania. Owszem własna tablica jest rozwiązaniem idealnym na serwerze, na którym nie ma zainstalowanego iconva i mb_stringa. Ale to niezwykła żadkość. Biblioteki te są zawsze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jestem za iconvem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 505 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
racja, ale przesledz taki scenraiusz , ze ktos nie bedzie mial iconva - czyli wypada umiescic wlasna "awaryjna" tablice. Wiec jesli juz to po co miec pare rozwiazan jak pierwsze sprawdzi sie w kazdym przypadku i konfiguracji (tylko polskie ogonki) . ale skoro twierdzisz ze iconv jest w wiekszosci konfiguracji (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) to wykorzystam wlasnie jego.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłem ostatnio w sieci fajną funkcję konwerująca
zaraz ją podepnę.
u mnie działa bez zarzutu, wystarczy includować i nie przeba sie bawić z iconvie w Ten post edytował php programmer 24.02.2006, 10:40:29 |
|
|
![]()
|
|
ja bym powiedzial ze uzylem wlasnie iconva by sie nie "bawic", razem z class5.babel dziala doskonale (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy tą funkcję można wykorzystać do ucieczki od polskich znaków? Bawiłem się z tą funcją iconv ale nie wyszło.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 14 Dołączył: 12.01.2006 Skąd: Gotham City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uzwajac iconv do konwersji tresci listu z utf na iso wystepowaly bledy np ucinal mi skonwertowana tresc takze ja tego uzywac nie mam zamiaru...
imap_mime_header_decode do odkodowania naglowkow tez sie sypie... jezeli chodzi o php to wiele rzeczy okazuje sie ze trzeba zrobic samemu jak chcesz byc pewny ze to bedzie dobrze dzialac.. dobija mnie ten jezyk i nie udokumentowane, kiepsko dzialajace biblioteki oraz funkcje |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakie są różnice pomiędzy iconv a mbstring? Dlaczego mike_mech wybrałbys iconv? Taka lista pros and cons by mi się przydała. Po prostu jestem ciekaw, dopiero teraz zauważyłem, że są dwie biblioteki w php o tej samej funkcjonalnosci. Sam do tej pory korzystam z mb_string. Z góry dzięki za info.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:27 |