![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wykonuję takie zapytanie:
I dostaję unikatowe daty w których były wpisy w danym miesiącu. Następnie:
I dla każdej możliwej daty wykonuję takie zapytanie:
sum_liczby1 zwraca sumę kolumny - ok, count(*) zwraca mi liczbę wystąpień w danym dniu - ok, liczby3 to suma dwóch pól wiec nie ma co tu się nie zgadzać, kolumna1 natomiast, może przyjmować 4-ry różne warianty i chciałby policzyć wystąpienia jednego z nich w danym dniu, niestety count(distinct kolumna1 = 'mozliwosc_1') zwraca ilość różnych możliwych wystąpień oprócz tego podanego (dziiiwne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blink.gif) ), natomiast count(distinct kolumna1) zwraca ilość różnych wystąpień, w tej kolumnie, czyli 4 - co by się zgadzało, mnie natomiast interesuje coś takiego: count(where kolumna1 = 'mozliwosc_1'). Czemu to nie działa ? Już nie mam na to zdrowia. Jeżeli ktoś by się pokusił o napisanie mi gotowca to potrzebuję takiego zapytania: select costam from tabela (policz ile razy występuje 'możliwosc_1 w kolumnie1) as kol1 where kolumna1 is not null and data like '$data%'. Pozdrawiam EDIT. Zrobione. Nikt nie kwapił się do udzielenia odpowiedzi, a dla mnie było to dośc skomplikowane, zapewne będzie też dla innych. tak więc "policz ile razy występuje 'możliwosc_1 w kolumnie1" uzyskamy za pomocą tego wyrażenia: count(CASE WHEN kolumna1='mozliwosc_1' THEN 1 ELSE NULL END) as kol1 Ten post edytował sawic 21.02.2006, 18:37:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:58 |