![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawialiście się kiedyś co lepiej zastosować?
Czy lepiej zastosować global $tablica; czy global $zmienna_1, $zmienna_2, $zmienna_3; Co jest praktyczniejsze i szybciej działa po stronie serwera? -------------------- Działam w OpenSolution.org, autor Quick.Cms i Quick.Cart już od ponad 10 lat
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 4 Dołączył: 12.03.2003 Skąd: Suwałki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i to zmienna i to zmienna
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat Co jest praktyczniejsze
Wedle uznania. Jełśi masz serię danych lub coś ala rekord bazy to jak najbardziej tablica. Oczywiście asocjacyjna, żeby była czytelna. Osobiście nie lubię tablic z indexami numerycznymi - po pół roku zapomina się co w ktoorym indexie leży... A ładny klucz to zawsze wygoda. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Scanner poieram
![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak ale ... slyszalem gdzies, ze przesylanie duzych ilosci danych przez tablice mniej obciaza serwer niz przez osobne zmienne ... czy to prawda?
-------------------- Działam w OpenSolution.org, autor Quick.Cms i Quick.Cart już od ponad 10 lat
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Nie robiłem testów wydajnościowych, ale logicznie rzecz biorąc, alokowanie pamięci dla kilkunastu/dziesięciu/set zmiennych zajmie więcej cykli procesora niż alokacja jednego obszaru, nawet dużego na jedną tablicę.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadza się, z tego co wiem php elegancko radzi sobie z tablicami, nawet wielowymiarowymi.... 8)
-------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napewno nie luzne zmienne
![]() Np jesli chcesz zapisac info jakies o uzytkowniku na stronie mozesz zrobc tak: Kod $user['name'] = 'mariusz';
$user['passwd'] = '123'; $user['mail'] = 'robokator@wp.pl'; Ale ja stosuje druga metode :-) : Kod class UserProfile
{ var $name = ''; var $passwd = ''; var $mail = ''; } i teraz normalnie operujesz tymi zmiennymi (własnościami :-)) Kod $user = new UserProfile();
$user->name = 'mariusz'; $user->passwd = '123'; $user->mail = 'robokator@wp.pl'; Mam nadzieje ze pomoglem. -------------------- To jest Twoja chwila prawdy :-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:06 |