![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o to że mam 5 stron formularza, i chcę zrobić tak aby dopiero na 5 stronie była możliwość wysłania danych na serwer. Jak to zrobić by dane były zapisywane w sesji??
-------------------- mali ludzie tworzą wielkie rzeczy, przez co stają się wielkimi
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat a 5 stronie była możliwość wysłania danych na serwer. Jak to zrobić by dane były zapisywane w sesji?? ![]() ... ale zapewne tylko źle się wyslowiles ![]() po kazdej stronie robisz submit, zapisujesz dane do sesji i wyswietlasz kolejną stronę. a na koniec robisz ostatniego submita i w php pobierasz dane z ostatniej strony, a reszte stron pobierasz z sesji -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienne mogą być przekazywane albo w sesji albo ukrytymi polami. Wstawiasz input hiden fields do formularza na każdej z podstron i przypisujesz im zmienne które wcześniej zostały zaciągnięte z $_POST lub $_GET. Mało eleganckie ale jak na początek ok.
Jesli chodzi o sesje na pierwszej stronie form session_start() na każdej następnej: np. $user=$_POST['user']; session_register('user'); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz napisać przykład jednego takiego pola na jedenj stronie, i na drugiej, i jak mam te dane przekazac dane do sesji
-------------------- mali ludzie tworzą wielkie rzeczy, przez co stają się wielkimi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
index.php
index1.php
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 173 Pomógł: 1 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli chcesz to zrobic pomijajac sesje (przy uzyciu pol "hidden") robisz to tak:
- na pierwszej stronie wysylasz zawartosc formularza do drugiej strony z formularzem, tam odbierasz dane i wrzucasz do hiddenow:
oczywiscie rodzaj zmiennej zalezny jest od metody wysylania danych - POST lub GET i tak w kazdej podstronie, dodajac kolejne "hiddeny", pamietaj aby w 3 stronie formularza znow powtorzyc pola typu "hidden" z drugiej strony, no i dodac pola "łapiące" dane z 2 strony. (wiem, zamieszalem - ale nie wiem jak to inaczej opisac ![]() natomiast z sesja wyglada to tak jak napisal eques, chociaz ja bym to zrobil jeszcze inaczej: na drugiej stronie:
po czym na kazdej kolejnej stronie formularza dorzucac takie linijki tylko z odpowiednia zmienna ![]() mozliwosci jak widzisz jest kilka ![]() powodzenia |
|
|
![]()
|
|
wielkie dzieki dalej juz sobie poradze, jeszcze raz wam dziekuje
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:08 |