![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
||
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2003 Skąd: OHIO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
szukam stron, przykładów opisujących korzystanie z SOAP w JS. Znalazłem na googlach jak to zrobic pod mozillą. I napisałem prosty skrypt : Kod function news(){ var p = new Array(); //p[0] = new SOAPParameter(0, 'news'); var method = "get_news"; var soap = new SOAPCall(); var uri = "http://localhost/~mat3u/soap"; soap.transportURI = uri + "/1.php"; soap.encode(0,method,"urn:xmethods-news",0,null,p.length,p); var translation = soap.invoke(); if(translation.fault){ // error returned from the web service window.alert(translation.fault.faultString); } else { // we expect only one return SOAPParameter - the translated string. var response = new Array(); response = translation.getParameters(false, {}); var test = document.getElementById("MainPage"); test.innerHTML = response[0].value; } } jednak nie wiem jak to zrobić pod innymi przeglądarkami ![]() ![]() ![]() Z góry THX. -------------------- |
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co znalazłem w necie wynika, że tylko mozilla ma zaimpletowany SOAP. Znalazłem coś o XAB tolkit. Co do innych przeglądarek to zostaje XMLHttpRequest, w końcu Wiadomość SOAP to dokument XML. Mało to wygodne bo trzeba pokombinować, ale narazie to chyba jedyne wyjście.
|
|
|
![]()
|
||
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2003 Skąd: OHIO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też zaczynam tak myśleć. Ale zastanawiam się czy nie ma jakichś obiektów ActiveX w IE które służą do obsługi SOAP. Niestety niewiele można o tym znaleść, wiem że w WScript jest coś takiego jak "MSSOAP.SoapClient" ale nie znam na tyle JS żeby widzieć jak to użyć
![]() ![]() -------------------- |
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:25 |