![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jestem początkujący : chce zrobić prosta księge na pliku txt. Wysyłam z formularza dane z 3 pół, które zapisują się w .txt, każde oddzielone znacznikiem (czarne pole). W jaki sposób mogę te dane odczytać, aby forma i kolejność danych z formularza była taka sama, czyli nick, mail, treść ? próbowałem z pętlą while, ale jakoś nie zwraca żadnej danej. W czym rzecz? Pewnie to proste ale nie moge wejśc na własciwy trop.Prosze o podpowiedź.
I jeszcze jedno: jeśli się już treść wyświetli, jak robi sę zawijanie tekstu? Tekst wpisywany jest w TEXTAREA |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobrze myślisz najlepiej odczytywać w pętli kolejne linie pliku a następnie użyć:
[php:1:12e8a1c0b0]<?php $tablica = explode("separator", $linia_z_pliku); ?>[/php:1:12e8a1c0b0] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a zamiana enterów na <br> była omawiana...[php:1:2759eb0c4a]<?php
$linia = ereg_replace("rn", '<br>', $linia); ?>[/php:1:2759eb0c4a] -------------------- if(function_exists("zrozum_kobiete")){
echo "Niemożliwe!"; exit;} |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a zamiana enterów na <br> była omawiana...[php:1:12e0107254]<?php
$linia = ereg_replace("rn", '<br>', $linia); ?>[/php:1:12e0107254] po co się w to bawić, przecierz php udostępnia inną funkcję nl2br() która robi wszystko za nas |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat a zamiana enterów na <br> była omawiana... Jak już, to:[php:1:a954cd8b50]<?php
$linia = ereg_replace("rn|r|n", '<br />', $linia); ?>[/php:1:a954cd8b50] Cytat po co się w to bawić, przecierz php udostępnia inną funkcję [manual:a954cd8b50]nl2br()[/manual:a954cd8b50] która robi wszystko za nas Cytat Returns string with '<br />' inserted before all newlines. Po to się bawić.
zamień/replace != wstaw/insert -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za odpowiedzi, ale jeszcze się z tym morduję - zanim zacznę zawijac text, muszę go jeszcze odczytać , a tu gdzieś cos mi się wymyka. Właściwie nie wiem, jak z pliku textowego zapisanego w takij formie jak wyżej php ma wiedzieć , że ta linia to email, inna treść itd.
|
|
|
![]()
|
|
Ale ty zapisujesz każdą informację w oddzielnym pliku(imie.txt, mail.txt, itd.), czy w jednym pliku i odzdzielasz kolejne informacje np.: |
![]() |
|
|
![]()
|
|
w jednym, ale juz jest ok, poradziłem sobie, chodzi...no prawie ok, bo teraz nie wiem jak formatować tekst w poszczególnych zmiennych
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Formatować tekst w zmiennych?
![]() -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
te trzy znaki zapytania to tak jak przy tablicy poważne ostrzeżenie od nauczyciela
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj masz odpowiedź.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyne wyjście to chyba formatowanie przy pomocy znaczników html i css... Możesz również prubować z funkcja highlight_string()... Ale radzę pierwszy sposób...
-------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:15 |