![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie: dopiero poznaje mysql i mam problem dlaczego pod Xp w wierszu polecen nie moge uzywac polecenia mysqld ???
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co mi wiadomo to mozna bez najmniejszych problemow. Problemem jest to, zeby uruchamiac to z odpowiedniego folderu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(broch@ @ 2006-01-24 22:29:38) Mam pytanie: dopiero poznaje mysql i mam problem dlaczego pod Xp w wierszu polecen nie moge uzywac polecenia mysqld ![]() A wiesz dlaczego mi samochod nie dziala ? Nie.. a czemu? bo podalem za malo informacji i przyczyn moze byc bardzo wiele, nie sposob wymienic wszystkie. Rozumiesz aluzje? ![]() PS. nie mam samochodu ![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
track ma racje - jestem pewien, ze uzywasz tutoriali z neta: tam zawsze do uruchomienia mysql podaja nazwe z shella, ale na XP nie ma tak latwo (trzeba sie samemu bawic z PATH).. musisz najpier dostac sie do odpowiedniego katalogu (tam gdzie masz mysql.exe) i dopiero postepowac wg instrukcji z tutoriali
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak instalowałem MySQLa jako Usługę to po wpisaniu w cmd "mysql" przechodziłem do konsoli mysql'a
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(broch@ @ 2006-01-24 23:29:38) Mam pytanie: dopiero poznaje mysql i mam problem dlaczego pod Xp w wierszu polecen nie moge uzywac polecenia mysqld ![]() Zwrócę uwagę tylko na jedną rzecz: mysqld - bo o to pyta autor posta - to jest serwer MySQL'a. Wiec nie wiem co oznacza stwierdzenie "nie moge uzywac polecenia ". Odpalasz i to ma chodzić. Prawdopodobnie jednach chodzi Ci o konsolę czyli mysql i to co już poprzednicy napisali: 1) albo ustawiasz zmienną systemową Path wpisując np. coś takiego: E:\SERWER\MySQL Server 5.0\bin 2) albo z konsoli za każdym razem przechodzisz do katalogu E:\SERWER\MySQL Server 5.0\bin i tam dopiero wpisuje mysql -u xxxx -pxxxx |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:08 |