![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Szukalem podobnego opisu problemu, niestety jak widac z marnym skutkiem. Postaram sie opisac cala sytuacja jak najjasniej. Mam taka tresc zapytania:
Pozniej kod php: Kod $wynik = @mysql_query($sql, $polaczenie_db); while ($wiersz = mysql_fetch_row($wynik)) { } Wysypuje sie w momencie $wiersz = mysql_fetch_row($wynik), tresc komunikatu: Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in... Zapytanie moim zdaniem jest poprawne (wklejalem calosc do Accessa i zadnych bledow nie bylo), kiedy wklejam je do phpmyadmin-a to zwraca mi komunikat: #1060 - Powt�rzona nazwa kolumny 'ID_aukcja'. Juz nie wiem co mam robic, prosze o pomoc. Z gory dziekuje za wszelke sugestie i pomysly bardziej doswiadczonych kolegow. Pozdrawiam. Ten post edytował aleksander 21.01.2006, 11:24:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zlikwiduj jedno zagniezdzenie nawiasow. Troszeczke dziwne bo nie masz tam podane 2 razy tych samych pol. Mozesz pokazac strukture?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nawiasy to tylko kosmetyka (pozostalosc po wczesniejszych kombinowanych probach naprawienia sytuacji).
A co do powtorzonych pol to sama nazwa ID_aukcja jest powtorzona. Takie pole znajduje sie zarowno w tabeli aukcje jak i oferty. Z tym, ze przeciez posluguje sie nimi jednoznacznie (podaje przeciez nazwa_tabeli.nazwa_pola), wiec nie wiem dlaczego wypisuje takie bzdury. Jak usune z zagniezdzonego zapytania aukcje.* to calosc dziala (widocznie bede musial recznie podac wszystkie niezbedne mi pola oprocz pola ID_aukcja). Takie zapytanie juz dziala OK:
Ale problem jak dla mnie pozostaje nadal. Dlaczego cos takiego oferty.*, aukcje.* nie dziala (preciez to pole identyfikowane jest jednoznacznie dzieki nazwie tabeli). (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) ! Ech, juz wiem gdzie byl problem z powtorzona nazwa pola. W zagniezdzonym zapytaniu powtorzenia nie bylo, a bylo ono w momencie nazywania widoku jako A. Wtedy faktycznie byly dwa pola identyfikowane jako A.ID_aukcja. Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam. --- proszę używac właściwych znaczników: [ sql ] aleksander |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:08 |