![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Administruję serwerem w sieci intranetowej. Dotychczas działał w oparciu o architekturę LAMP. Pojawiła się ostatnio konieczność dzierżawy miejsca na dwie nowe aplikacje i tu jest mały problem ponieważ zapotrzebowanie wygląda tak: aplikacja 1: php+PostgreSQL aplikacja 2: JAVA+MySQL Na serwerze obecnie działa Apache2.0.5+PHP5+MySQL5. Zastanawiałem się jak pogodzić obsługę JAVA i php oraz dwóch różnych baz. Apacha mogę skonfigurować z modem mod_jk, ale czy to będzie wydajna konfiguracja? No i pozostaje problem dwóch baz na jednym serwerze. Nie mam możliwości pozyskania maszyny dedykowanej pod bazę danych która jest w tej samej sieci lokalnej co serwer www. Czy w konfiguracji software: Apache+php(jako CGI)+mod_jk+PGSQL+MySQL i hardware: 2 x Intel® Xeon™ 2,8 GHz z Hyper Treadig, 2 GB DDR SDRAM, HDD 2 x 36 GB + 2 x 72 GB, 2 x GigabitEthernet (using FastEthernet 100 Mbps). Serwer w sieci intranet ma szansę obsłużyć ok 1000 użytkowników online z całej Polski? Pozdrawiam. -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
szkoda że tak żadko tu bywam, ahh pojawiają się jednak posty ludzi, którzy pracują na serwerach a nie się bawią. Jak pogodzić obsługę JAVA i php ? Montaż: Tomcata powiedzmy 5.5 do tego J2EE 1.4 SDK do tego Apache2 + mod_jk (jeżeli miałbyś problemy ze skompilowaniem osobno mod_jk do .so to polecam kompilować statycznie) + mod_proxy hmm to jeszcze z pgsql a więc kłania się jdbc a jeżeli chodzi o sam hardware który wymieniłeś, hmm ile tamten XEON ma pamięci cache ? i czy dyski są SCSI czy normalne ? jeżeli masz scsi i przynajmniej z 256-512kb cache na pokładzie tego xeona to powinno to wszystko śmigać bez większych problemów. jak nie masz scazi tylko normlane udmy to moze to sie wszystko troche grzac - ale jak bardzo to juz jedynie testy moga pokazać. pozdrówka, Fo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:58 |