![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, otóż mam prosty system newsów, w którym mogę formatować tekst (kolorować, pogrubiać etc). Newsy na stronie głównej wyświetlane są w formie pierwsze 400 znaków i na końcu link [czytaj dalej].
Załóżmy ze na stronie głównej mam dwie nowości - treść pierwszej będzie cała pogrubiona i mieć 800 znaków. A druga będzie bez formatowania. Wtedy to wygląda tak:
I co widać? Druga nowość posiada formatowanie pierwszej. Jak rozwiązać ten problem? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamknac tag <b> ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To <b> bylo tylko dla przykładu. Rozważałem juz zamykanie wszystkich dotepnych tagów przed liniem [czytaj dalej] - ale czy to będzie eleganckim rozwiązaniem ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zawsze nalezy zamykac tagi. ZAWSZE
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... a jak chcesz to inaczej zrobić ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Pokaże to na przykładzie:
Pobieram z bazy treść artykułu, (tagi są przykładowe) Teraz w funkcji odpowiedzailnej za wyswietlanie sprawdzam czy treść ma wiecej niż 400 znaków. Jeśli ma ucinam treść za pomocą funkcji substr do np 200 znaków (czyli zamknięcie tagów zostaje obcięte) i na koncu wyswietlam link 'czytaj dalej' do całego artykułu. Ucięty fragment wygląda np. tak: Czyli jedynym rozwiazaniem będzie zakmnięcie wszystkich dostepnych tagów na końcu uciętego tekstu ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:49 |