![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Tak mnie coś naszło postanowienie stworzenia jakiejś banalnej funkcji hashującej. Nie wiem na ile mi to wyszło, ale działa. Oto skrypt:
Oceńcie, ciekaw jestem czy cos takiego może wogole obsługiwać hasła, np w jakimś prostym skrycie z administracją bez użycia znanych algorytmów hashujących. Pozdrawiam, Mateo. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale po co "czyscisz $stirnga:
A jak mam w hasle "<"? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie zakładałem, że nie można do hasła dać takich znaków, ale poprawie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
md5 czy inne nic nie zakladaja tylko hashuja to co im podasz, a format hasla kontroluj gdzie indziej.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spodziewałem się po kimś kto ma status Developera osoby, która zna manuala.
A tak jeden wielki LOL ![]() Poczytaj sobie dokładniej: str_replace() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Spodziewałem się po kimś kto ma status Developera osoby, która zna manuala. NuLL juz kiedys pisal ze Developerem sa osoby ktore chca wiec sie nie dziw ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wogule to po kiego brac sie za pisanie czegos co juz zostalo zaimplementowane w php - np md5? Bo przeciez i tak ani to nie bedzie dzialalo szybciej ani nawet tak samo dobrze.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Bo przeciez i tak ani to nie bedzie dzialalo szybciej ani nawet tak samo dobrze. Dokladnie tak samo mysle. Ale zawsze mozna napisac przynajmniej ktos skrytykuje i zostanie to autorowi w pamieci. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
_Mateo: jeśli już... nie łatwiej jest zrobić for() w którym każdy kolejny znak zamieniasz na jego odpowiedni numer ASCII i przemnazasz wszystkie przez siebie? Proces także nieodwracalny... a ile kodu mniej ;p
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co czytam artykul o bezpieczenstwie gdzie poruszona jest troche kryptografia, to wszedzie piszą, zeby korzystac z istniejących rozwiazan, a nie tworzyc wlasnych funkcji kodujacych czy hashujacych, a tymczasem wielu próbuje byc madrzejszych od poteznego grona profesjonalnie zajmujacych sie kryptografią. i moje pytanie @_MAteo jaki jest cel tej twojej funkcji hashujacej? bo na pewno nie zabezpieczenie hasel...
Cytat(SongoQ) NuLL juz kiedys pisal ze Developerem sa osoby ktore chca wiec sie nie dziw a czym w ogole zajmuje sie developer php.pl? Ten post edytował sopel 18.12.2005, 01:23:44 -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[OT]EOT dot dev.php.pl - developerzy php.pl to grupa obecnie lekko niespojna - po nowym roku zostana zmienione zasady jak funkcjonuje dev i kto w nim jest - wszystkie bedzie jasne i przejrzyste[/OT]
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Nie chce byc zlosliwy ale troche mnie to smieszy, bo jak php.pl bedzie mialo takie funkcje hashujace to daleko nie zajedzie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
SongoQ: nie generalizuj. NuLL prosil o EOT. Bo zaraz wroci temat Thota
![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kiego marnowałeś czas na pisanie funkcji hashującej jak mamy md5 base64 i wiele innych ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat(vieri_pl @ 2005-12-18 14:10:15) Po kiego marnowałeś czas na pisanie funkcji hashującej jak mamy md5 base64 i wiele innych ... Jesli jeszcze raz ktos sie zapyta po co to bylo pisane skoro jest md5, posypią sie warny. Czytac caly topic do jasnej ciasnej. Juz oto pytano milion razy! pozatym base64 jest procesem odwracalnym -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt pomyliłem się z base64, ....
edytnołem i veri_pl i alka. Nie wciągajmy mojej rodziny w tematy, które nie mają z tym żadnego związku. ktos cos ma do mnie, to na PW --- nospor |
|
|
![]()
|
|
Wiecie co...
Macie totalną racje ![]() ![]() tak czy inaczej wracam do pisania "normalnych" rzeczy ![]() Ale dzieki ![]() ![]() Pozdrawiam. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Ciekawy pomysl, ale kompletnie nie optymalny...
Tez sobie cos takiego napisze. Ps status developera dotyczy nie tylko programistow ale tez redaktorow, grafikow itp, wiec nie widze powodow do podniety. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:32 |