![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki mały problem, napisałem 2 funkcje z których jedna jest wywoływana wewnątrz drugiej:
fragment kodu gdzie pisze //TU!!! stanowi problem ponieważ używając return tylko raz będzie zwrócona wartość pomimo tego że wywołanie tej funkcji nastąpi kilkukrotnie w pętli while, wpisując echo zostanie wyświetlone ale nie podstawione jako zmienna w adresie. Wcześniej mialem drugą funkcję zapisana tak:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(patigo @ 2005-12-15 16:39:44) fragment kodu gdzie pisze //TU!!! stanowi problem ponieważ używając return tylko raz będzie zwrócona wartość pomimo tego że wywołanie tej funkcji nastąpi kilkukrotnie w pętli while, wpisując echo zostanie wyświetlone ale nie podstawione jako zmienna w adresie. Mylisz sie. Wywolanie return nastepuje tylko raz. Po prostu return spowoduje zakonczenie fuknkcji i zwrocenie jakiejs wartosci. Niewazne czy wowujesz return w petli czy poza nia. Nie bardzo wiem co chcesz uzyskac, moge ci podpowiedziec tylko tyle: -jesli chcesz przerwac petle, ale nie wychodzic z funkcji uzyj intrukcji break; -jesli chcesz rozpoczac nastepna iteracje petli uzyj instrukcji continue; -jesli chcesz zeby funkcja zwracala kilka wartosci to posluz sie tablica lub klasa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopisuj zwracane wartosci do zmiennej, a dopiero na koniec "returnuj" ta zmienna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o to że tylko jedna wartość ma być zwrócona,
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i bedzie zwrocona jedna wartosc - pierwsza!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No ale jak pierwsza?? przecież zwrócenie wartości następuje dopiero po spełnieniu warunku, do którego dochodzi po wykonaniu się kilkukrotnym petli:
Ten post edytował patigo 16.12.2005, 01:25:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pierwsza - czytaj: pierwsza gdzie warunek zostanie spełniony
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
no i tylko raz może być spelniony przy 1 wywołaniu funkcji. Mam wrażenie że jakieś nieporozumienie tu zaszło...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(patigo @ 2005-12-16 11:56:00) no i tylko raz może być spelniony przy 1 wywołaniu funkcji. Mam wrażenie że jakieś nieporozumienie tu zaszło... A ja mam wrazenie, ze albo nie wiesz jak dziala return, petle, warunki i podobne konstrukcje jezykowe w php, albo nie umiesz wyslowic sie z czym masz problem ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:09 |