![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czytalem kiedys ze w przegladarkach firefox i mozilla do czasu az css3 nie bedzie oficjalnym standardem i nie zostanie dopracowany mozna uzywac rozszerzen css przedrostkiem
Kod -moz i jest to zgodne z obecnym standardem, podobnie jak specyficzne rozszerzenia opery ktore maja przedrostek chyba "-o" ... tymczasem tworze prosta stronke w ktorej zastosowalem rozszerzenia -moz-opacity oraz -moz-border-radius, przepuszczam strona przez vlidatos css i podziwiam bledy:link adres strony: link czy ktos sie orientuje jak to jest tymi rozserzeniami? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
link
Tutaj jest wyraźnie napisane że style nie przejdą przez walidator jeśli użyjesz -moz-opacity -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
thx za linka...
problem z validatorem rozwiazalem moze nie za ladnie, tzn. oprocz formatowania w osobnym pliku css'a dodaje a w pliku formatuje reszte... validator nie czepia sie, ale jak w podobny sposob zrobic dodatkowe formatowanie dla li:hover (dokladnie jeszcze wieksze rozjasnienie po najechaniu) ? onMouseOver i podmiana styli za pomoca javascript odpada odpada. Ten post edytował pawel_k 13.12.2005, 18:21:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pawel_k, albo chcesz zachować zgodność ze standardami albo nie. To co robisz nie jest zgodne ze standardami i tyle. Nie da się iść po środku (well, da się, ale skończysz z jakimś paskudnie wyglądającym kodem - odpuść sobie póki możesz).
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
wszystkie strony jakie do tej pory tworzyłem były xhtml 1.1 i css valid... tą stroną tworzę (a raczej stworzyłem, został tylko wygląd i teksty, silnik php i pgsql jest gotowy) dla siebie jako manifestacja akcji http://pl.designhappy.org/, jak wspominałem czytałem kiedyś że rozszerzenia mozilli są akceptowane przez validator, stąd moje zdziwienie i pytanie...
oczywiscie aby zachowac zgodnosc w ostatecznej wersji tych rozszerzeń nie będzie, pytam tylko z czystej ciekawości jak to można dalej pchnąć ![]() Ten post edytował pawel_k 13.12.2005, 19:06:39 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozszeżenia Mozilli nie są, jak sam widzisz, akceptowane przez walidator(tak samo jak Opery i Microsoftu). Jedyne realne rozwiązanie jakie widzę, to dodawanie tych styli poprzez JS - ale ja bym tego nie robił - dla mnie JS to zachowanie (behaviour), a wygląd to CSS.
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IE owszem, ma np. filters, ale co Opera wprowadziła sobie niezgodnego ze standardami?
|
|
|
![]()
|
|
Zajec, nigdzie nie powiedziałem że "niezgodnego ze standardami". Opera wprowadziła AFAIR -o-replace, -o-link-source i -o-replace, mogę się mylić (nie bawię się operą).
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:06 |