![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używam smarty, AdoBD + php 5.0.2.
Mam plik config.inc.php a w nim zapisane dane potrzebne do połączenia
a następnie klasę TUser w pliku user.php a w niej konstruktor + include któy mi nie chce działać!
okazuje się bowiem, że podczas dowolnego późniejszego wywołania w dowolnej metodzie tej klasy poniższego kodu konczy sie komunikatem: Nie wybrano żadnej bazy danych.
sprawdzalem zawartosc zmiennych: $rbx_db_host; $rbx_db_name; $rbx_db_user; $rbx_db_pass; i okazuje się, że nie mają one żadnych wartości!!! Pytanie DLACZEGO? Gdzieś jest jakiś prosty błąd (tak przypuszczam) którego nie jestem w stanie zlokalizować i odpływam bo siedzę nad tym już 2 godziny i kupa. Jeśli podstawię tą wyremowaną linijkę
zamiast tej ze zmniennymi to wszystko jest pięknie i cacy.. ja już odpadam, nie widzę nic... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował Aztech 12.12.2005, 23:52:50 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zasieg zmiennych!
$rbx_* sa niewidoczne w klasie/obiekcie, przekaz je w konstruktorze. Wlacz wszystkie bledy: error_reporting( E_ALL ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobiłem tak:
wyrzuciłem include i konstruktor zmieniłem tak: user.php
w pliku config.inc.php dodałem:
a w pliku register.php gdzie tworzony jest konstruktorem nowy obiekt user klasy TUser mam tak:
O to Ci chodziło? Działać teraz to działa... ale nie wiem sam czy to jest, że tak się wyrażem najlepsze rozwiązanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:22 |