![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem. Mianowicie chciałbym aby do bazy SQL wprowadzić np. takie dane: - Imie np. Dominik - Jakiś tekst np. Pozdrowienia dla znajomych - Dzień tygodnia np. poniedziałek - Godzina np. od 20:00 do 22:00 i jakiś tam skrypt sprawdzał aktualną date i godzinę na serwerze i czy jest to np. poniedziałek i godzina podana w rekordzie. Jeżeli dzień tygodnia i godzina się zgadza np. jest poniedziałek godz. 21:03, to skrypt wyświetla Imię i tekst. Wie ktoś może jak to zrobić, lub ma jakiś pomysł ![]() Słyszałem, że można użyć czegoś takiego:
... ale nie wiem jak to wykorzystać... Ten post edytował Domin 10.12.2005, 17:23:36 -------------------- Głupi wie wszystko, mądry uczy się całe życie.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił przy użyciu funkcji time" target="_blank. Najpierw za pomocą mktime obliczasz ile sekund upłynie od początku epoki uniksowej do daty w której ma być wyświetlony tekst, i dodajesz to do bazy. Później gdy odpalasz skrypt który ma wyświetlac pozdrowienia sprawdzasz jaka jest wartość funkcji time() i pobierasz dane gdzie czas jest podobny to uzyskanego funkcją time(). Musiałbyś tylko jakoś uwzględnić różnice w sekundach ponieważ jeżeli pozdrowienia mają zostac wyświetlone np. o godz. 22:47 10.12.2005, a skrypt zostanie uruchomiony chociażby o godzinie 22:47:01 10.12.2005 tekst niezostanie wyświetlony.
Jeżeli jesteś zainteresowany to za drobną opłatą mogę napisac ci taki srypt. ![]() Ten post edytował Levabul 10.12.2005, 18:13:51 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Levabul foum.php.pl jest w pełni otwarte dla wszystkich a celem jego istnienia jest pamaganie innych za darmo i szerzenie wiedzy. Jeśli chcesz zarobić to ogłoś swoje usługi w działach do tego przeznaczonych. Wszelkie tego typu propozycje będą następnym razem usuwane.
@Domin za darmo znajdziesz odpowiedź na forum. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyświetli od najnowszej daty do najstarszej. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Speedy chyba źle mnie zrozumiałeś! Nie chcę aby mi sortował wg godziny. Tylko wyświetlił rekord w danej godzinie.
Np. wpisuję zakres wyswietlanych godzin jako 20:00-21:30 i dzień poniedziałek, to funkcja sprawdza rekordy w bazie danych i porównuje z dniem i godziną. A kiedy dzień tygodnia się zgadza a godzina jest np. 20:37 lub 21:00 więc mieści się wjednym z rekordów. Czyli od godz. 20:00 do 21:30 w poniedziałek będzie wyświetlany tekst z imieniem i jakimś tam podpisem. A jeżeli jest np. wtorek i godzina 17:00 a w bazie danych nie ma nic to wyświetla np. imie => Kamil, tekst => puste pozdrowienia. Chciałbym aby skrypt porównywał aktualną godzinę i dzień tygodnia z serwera z rekordami w bazie danych i jeżeli któryś rekord się mieści w aktualnym dniu i godzinie to jest wyświetlany. Chyba wiecie o co chodzi... ale kto mi pomoże to zrobić... Ten post edytował Domin 10.12.2005, 21:05:04 -------------------- Głupi wie wszystko, mądry uczy się całe życie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... Czy chcesz wyświetlać tekst co tydzień tj. (zgodnie z przykładem) w każdy poniedziałek od 21 do 22?? jeżeli tak to
jeżeli tytko raz to
Ten post edytował Hacker 11.12.2005, 10:53:14 -------------------- (\.../)This is Bunny
(O.o)Copy Bunny into your signature to help him... (> <)...on his way to world domination |
|
|
![]()
|
|
Chcem wyświetlać tekst co tydzień, o tej samej porze. Tylko że te teskty są różne i będą różnie ale zawsze będą wyświetlane tego samego dnia tygodnia o tej samej porze...
Ale trzeba jakoś sprawdzić aktualną datę i godzinę i to jakoś połączyć, tylko jak. Ten post edytował Domin 11.12.2005, 16:49:01 -------------------- Głupi wie wszystko, mądry uczy się całe życie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 2 Dołączył: 7.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ja to robie mniej wiecej tak. Date bierzaca pobieram jako $d=date("YmdHis"). W bazie trzymalbym nastepujace pola czas_start i czas_koniec o wartosciach np 20051211200000 i 20051211213000 co okreslaloby godzine poczatkowa na 20:00 11 grudnia a koncowa na 21:30. I teraz wystarczy zrobic: Kod SELECT * FROM pozdrowienia WHERE czas_start>=$d AND czas_koniec<$d I to wszystko. Czesto wykorzystuje to rozwiazanie i zawsze dziala, wiec tu tez powninno zadzialac ![]() EDIT: Nie zawuwazylem, ze co tydzien to samo, to bym pobieral: date("wHis") i w bazie tez zapisywal w "wHis" (moze jedynie bym konwertowal niedziele z 0 na 7 bo nie mam do tego 0 zaufania ![]() pzdr maciejkiner Ten post edytował maciejkiner 11.12.2005, 23:53:59 |
|
|
![]()
|
|
Cześć!
Skrypt mam już gotowy, jednak mam pewien problem... Mianowicie mimo iż w bazie danych są wprowadzone audycje, skrypt wyświetla, że nie ma nic w ramówce, tak jak by nic nie było wprowadzone, ale nawet jak by nie było nic wprowadzone to powininien wyświetlać że gra Autopilot. Chciałbym też, aby skrypt wyświetlał ramókę na cały tydzień, a on wyświetla tylko na dzień dzisiejszy od godziny która teraz jest, ewentualnie na jutro. A jak zrobić żeby wyświetlał coś takiego: Poniedziałek: godz. 00:00-01:00 - Dj Domin - Techno godz. 01:00-02:00 - Dj Pamel - Pop godz. 02:00-03:00 - Autopilot - Dobra muza ... godz. 23:00-24:00 - Dj Domin - Pop itd. Wtorek: ...... i tak aż do niedzieli. Oczywiscie wszystko jest umieszczone bazie danych, a tam gdzie nic nie psize automatycznie powinien wyświetlać sie autopilot Ponizej umieszczam skrypt odpowiedzialny za wyświetlanie, kto wie jak rozwiązać ten problem?? Co trzeba zmienić??
Ten post edytował Domin 14.12.2005, 16:28:07 -------------------- Głupi wie wszystko, mądry uczy się całe życie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:00 |