![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabelę TAB1 z polami: IDTab1, nazwa, tytul;
tabelę TAB2 z polami: IDTab2, wartosc; tabelę TAB3 z polami IDTab1, IDTab2, której zadaniem jest połączenie powyższych. Jak zastosować SELECT aby otrzymać informacje z tabel TAB1 i TAB2 zgodnie z przyporządkowaniem okreslonym w TAB3 ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki bardzo!
Udało się co prawda trochę inaczej, ale to też wygląda dobrze ![]() Za wczesnie się ucieszyłam ![]() Gdy w TAB2 są 2 lub więcej rekordy odpowiadające rekordom z TAB1 to wszystko wypisuje mi się 2 lub więcej razy, a ja chcę raz rekord z TAB1 i wszystkie odpowiadajace mu w TAB2. GROUP BY nie bardzo mi pomogło ![]() Ten post edytował dorotek 5.12.2005, 21:05:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@dorotek Na to nic nie poradzisz bo to iloczyn kartezjanski. Jesli masz wyszkie warunki poprawnie to co pisal @ActivePlayer to dostaniesz wszyskie dopasowania.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to mam biedę!
Czy pomoże mi ktoś tutaj czy muszę przejść na drugie forum, żeby dowiedzieć się czy i jak ten problem da się rozwiązać w php? (na pewno się da) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat znowu ja z relacjami wiele do wielu ![]() i potem... Cytat ja chcę raz rekord z TAB1 i wszystkie odpowiadajace mu w TAB2. to raczej nie relaca n do n tylko 1 do n |
|
|
![]()
|
|
Ja mówię tylko o fragmencie moich zachcianek
Jednemy elementowi z TAB1 można przyporządkować wiele z TAB2 ale też każdy z TAB2 może odpowiadać kilku elementom z TAB1. Kwestia tego co mnie interesuje w tym zapytanu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez juz pisalem, daje Ci wszystkie dopasowania rekordow.
Przyklad: Tab1 aid | a1 | a2 1 | aaa| bbb 2 | bbb| cccc Tab2 bid | b1 | b2 1 | ccc| ddd 2 | ddd| eeee Przyjmijmy ze takie wpisy sa w tabeli: Tab3 id | id_tab1| id_tab2 1 | 1 | 1 2 | 1 | 2 3 | 2 | 2 Teraz zapytanie:
Wynikiem jest zlaczenie i dopasowanie wszystkich rekordow. Nie bede juz pisal co daje to zapytanie, mozesz sobie sprawdzic. Tak juz jest jesli Ci sie to podoba czy nie. Polecam przeczytac przynajmniej jedna ksiazke o algebrze relacji, bo to sa podstawy. --- Dodane Jesli chcesz aby ktos Ci napisal rozwiazanie to na prostych przykladach podaj co chesz jako wynik zapytania. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
SongoQ jesteś potwornie nerwowy!
O relacjach wiem co nieco jak większość magistrów matematyki! Już po raz drugi chcesz mnie potraktować bardzo niegrzecznie. Czy masz obowiązek udzielania odpowiedzi? Jeśli tak, to bardzo Cie przepraszam - poszukam bardziej przyjaznego forum. Podałam dość prosty przykład trzech tabel i nazw pól ktore w nich występują, napisałam czego chcę. W dalszym poście zapytałam też czy związków z php mogę szukać tutaj, czy powinnam zmienić forum - to zdaje się moje ostatnie pytanie, na które nie udzieliłeś odpowiedzi. Zapytanie zaproponowane przez Ciebie przetestowałam sama już dawno - nie daje efektu, o który mi chodzi - to też chyba jest wyżej. Proszę tych, którzy coś wiedzą na temat o pomoc, innych z tego obowiązku zwalniam. Miłego dnia ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 13:57 |