![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem:
Zazwyczaj jest wiele sposobów na wykonanie jednej rzeczy. Skąd mam wiedzieć , czy wybrana metoda jest najbardziej optymalna? Może na przykładzie jaki mnie męczy : Piszę serwis na takim moim ubogim pseudo szablonie. Mam plik .tpl który przeszukuje sobie funkcja str_replace, a nastepnie echuje calość. Co jest lepsze :
Czy :
czy też może, zmienne jak powyżej tylko :
Gdzieś na forum wyczytałem, że należy daną funkcje wrzucić w pętle i porównać wyniki. Dla wszystkich trzech opcji przy 100 powtórzeniach otrzymałem ok 19 sek. - były wahania, ale dla wszystkich trzech metod czas generowania był praktycznie taki sam. Gdzieś na forum było że najlepiej zapakować to do tablicy i tylko raz wywołać funkcję str_replace - to jest niby najwydajniejsza opcja, ale dlaczego?? czym kierujecie się przy wyborze metody rozwiązania danego problemu? Prosiłbym o jakąś bardziej ogólną wypowiedź nie tylko dotyczącą tego przykłądu. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co podałes, wybrałbym metodę [b]2/b]. Bo tylko raz wykonujesz funkcję str_replace i jest to metoda łatwo modyfikowalna.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robisz tak:
1. mierzysz czas 2. wykonujesz twoją funkcję 10000 razy. 2. mierzysz czas dla 2 przypadków... a teraz zgadnij która funkcja jest szybsza |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 18:21 |