![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na stronie :
Pod tym linkiem pod IE jest wszystko w porządeczku zaś pod FireFoxem jest nieszczęsne przesunięcie dolnego menu i nie mogę tego wyrównać, aby ładnie wyglądało.... Czy ma ktoś może pomysł jak to zrobić aby było równo poustawiane?? Podpowiem, że na siłę wstawienie (wymuszenie) w dolnej części suwaczka nie bardzo wychodzi i poza tym nie jest estetyczne ![]() Proszę o pomoc w tej sprawie i pozdrawiam ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie, kod strony powinien być napisany od nowa. Dlaczego ? Ramki
![]() Proponuję wywalić ramki i zamienić to na divy. Kodu będzie mniej, łatwiej będzię się połapać, no i szanse że pojawi się jakiś problem są o wiele mniejsze. Struktura: CSS: //całość chyba chcesz mieć wycentrowaną w pionie i w poziomie, Kod div#cont { width:780px; height: 480px; position:absolute; left: 50%; margin-left: -390px; top:50%; margin-top: -240px; } div#main { width:100%; height:405px; overflow:auto; } div#menu { width:100%; height:75px; } -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ooo już jest jakaś szansa na regulację.... powiedz mi tylko czy jest szansa na dokładne wyregulowane tła na podkład?? czyli tego obrazka - musi być nieruchomy. Mam taki kod:
Kod <STYLE type="text/css"> BODY { background-color: #FFFFFF; background-image: url(images/menu_bckgrnd.jpg); background-position: absolute; left: 50%; margin-left: -390px; top:50%; margin-top: -240px; background-attachment: fixed; background-repeat: no-repeat } div#cont { width:780px; height: 480px; position:absolute; left: 50%; margin-left: -390px; top:50%; margin-top: -240px; } div#main { width:100%; height:405px; overflow:auto; } div#menu { width:750px; height:75px; } </STYLE> a link po poprawkach tu: tutaj Dziwmi mnie tylko jeszcze to, że za to w IE wywala mi sotronkę o wiele niżej ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obrazek dajesz tam gdzie ma być treść. czyli w divie #treść.
Kod div#main {
background-image: url(images/menu_bckgrnd.jpg); background-attachment: fixed; background-repeat: no-repeat width:100%; height:405px; overflow:auto; } -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
no już prawie pięknie... już prawie super.... ale 2 sprawy mnie dziwią....
1) Czy wiesz może dlaczego w IE jest pustka na górze strony i aby ją zobaczyć trzeba całość przewinąć w dół ![]() 2) dziwi mnie, że bacground jest e FF przesunięty jakby w fazie o ileś tam.... dziwne prawda?? Raz jeszcze dzięki za dotychczasową pomoc i plis o dalszą.... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wywal z body te topmargin i leftmargin.
Ustaw rozmiar div#cont na 760px daj dla tego diva margin-left: -380px. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Wywalone...
ale nadal IE przenosi całość na dół.... i FF nie rozciąga image background mimo, że powinien być większy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zobacz jak masz zrobione tabele. Rozciągają one content, dlatego jaest taki efekt. Wywal całkiem tabelkę i sprawdź tylko te divy. Zobaczysz że jest ok.
Policz sobie sumaryczną szerokość i wysokość kolumn tabeli, będziesz wiedział dlaczego efekt jest taki jaki jest ![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem deczko inaczej.... czyli po prostu 2 divy niezależne (nie wiem czy to błąd czy dobrze... ale w obu przypadkach działa) a
background: url(... wstawiłem po prostu jako background body i tyle ;/ no troszkę na chama... ale działa... Bo jak mi się zdaje, inaczej początek div'a interpretuje IE a inaczej FF, więc absolutnie nie mogły być absolutne pozycje ![]() Dzięki raz jeszcze za helpa ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:40 |