![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam następujący problem: mam tablicę która ma dwa pola: Nazwa parametru i jego wartość Wartość jest zawsze numeryczna. Chciałbym teraz pobrać kilka wartości - robienie kilku zapytań to oczywiście głupota i strata czasu procesora, więc pomyślałem o zapytaniu I tutaj mam problem - w odpowiedzi SQL przysyła trzy liczby. Skąd mam wiedzieć która jest z której nazwy parametru? Drugie pytanie. Chciałbym teraz updatetować te kilka informacji na raz. Czy i jak da się to zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT nazwa, wartosc ..... i już wiesz co jest co (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Drugie pytanie. Chciałbym teraz updatetować te kilka informacji na raz. Czy i jak da się to zrobić?
Co do pierwszego co juz otrzymales prawidłową odpowiedź od kszycha to napisze, bo sie powstrzymac nie moge: patrz podpis poniżej. To sie naprawde przydaje |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak do tego pierwszego nie pomyślałem...
ale to drugie niestety nie jest tym o co mi chodzi: tzn. chciałbym w polu 'cena' dać wartość np. 100, w polu 'podatek' np. 22, w polu 'zysk' np. 78 i to wszystko w jednym zapytaniu |
|
|
![]()
|
|
Ja może teraz troche odbiene od tematu, ale mnie to interesuje.
Czy te trzy rekordy z cena, podatek i zysk odnoszą się do jednego? Jesli tak to rekordy powinny byc polami w rtekordzie, a nie kolejnymi rekordami tabela: id, cena, podatek, zysk, pozostale pola |
|
|
![]()
|
|
te rekordy typu 'cena', itp. to były tylko przykłady (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jest po prostu n wartości numerycznych w tabeli, przy czym trzeba uwazględnić że liczba n nie jest const. więc nie mogę zrobić tabeli na n-pól. No i n może mieć nawet wartość nawet kilkaset - tabela z taką ilością pól chyba się mija z celem, zwłaszcza że co chwilę trzeba będzie dodawać jakieś pole, lub usuwać zbędne.
Dlatego ponawiam pytanie - jak updeatować kilka rekordów jednym zapytaniem? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:33 |