![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam probelm nie mam pomysły jak w bazie, rozwiazac ze kazdy klijent ma miec unikalne ID postaci PL 2000001 AA, czy dla kazdego pola PL, 2000001, AA, zastosować osobne pole w tabeli? 1-szy człon ma byc nadawany recznie, pozostałe automatem, przy czym AA ma sie zmienic dopiero jak zabraknie 2000001, i numeracje zaczynamy od 2000001, ponizsze numerki nas nie obchodza. jest 5:35 mam nadzieje ze w miare jasno udalo mi sie to przedstawic (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) pozdro |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umiescil bym to w osobnych polach i zrobil to triggerem, sekwencja. W momencie dodania wywololywany jest trigger ktory dodaje Ci w kazdym polu rzeczy ktore wymagasz (oczywiscie wczesniej obliczajac wartosci)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no i mam problem troszke ze stworzeniem tego trigera...
SongoQ podrzuciał mi taki kodzik
tylko ze przy dodawaniu f-cji wywala mi takiego errora: ERROR: syntax error at or near "SELECT" at character 9 QUERY: SELECT SELECT nextval(numer) CONTEXT: SQL statement in PL/PgSQL function "a" near line 7 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast
Cytat iSeria := SELECT nextval(seria); iSeria := nextval(seria); Widze ze jednak nie poradziles sobie z moim przykladem, a wydawalo sie ze dalej sobie poradzisz. Z przypisaniem do zmiennej nie przypominam sobie zebym Ci tak podawal, jesli tak to wkradl sie jakis blad. |
|
|
![]()
|
|
no dobra zrobiłem tak:
wszystko sie dodało bez błedu tylko teraz jak ja mam dodawac dane to tabeli test
aby dodaly sie dane wygenerowane przez triggera |
|
|
![]()
|
|
Wszystkie te pola automatycznie ustawia Ci trigger a id ustawia sekwencja.
Aby sprawdzic dzialanie musisz dodac jeszcze jakies pole i do tego pola dodawac.
Dodane:
|
|
|
![]()
|
|
po zapisaniu TRIGGERA w postaci
zaczal dzialac wkoncu poprawnie. Ten post edytował AcidBurnt 10.12.2005, 03:12:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:02 |