|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Od dłuższego czasu korzystam z programu do fakturowania firmy Insert, używa on MS SQL. Niby nic nadzwyczjnego... a jednak! Podczas instalacji zakłada on bazę w uruchomionym przez instalator serwerze, ścieżka do serwera ma postać: Console Root\Microsoft SQL Servers\SQL Server Group\NAZWA DOMENY\InsERT (Windows NT), Tymczasem mam drugi program, który również korzysta z MS SQL i nie potrafi korzystać z innej bazy niż położonej w serwerze o lokacji:Console Root\Microsoft SQL Servers\SQL Server Group\local (Windows NT). Użyłam programu Enterprise Manager i korzystajac z New SQL Server Registration utworzłam jakiś LOCAL. Konia z rzędem temu, kto powie mi jak uruchomić taki równoległy serwer bo moje próby kończą się nieodwolalnie komunikatami w stylu: "The SQL Server \\LOCAL is not known to be running. Are you sure you wish to connect?" a po potwierdzeniu, że niby oczywiście jestem siur dostaję kolejny "pasztecik" tym razem znacznie dłuższy ale ogólne znaczenie ma takie, że serwer nie istnieje lub odmawia dostępu i podpowiedź, żeby sprawdzić Registration Properties. Ratunku, bo oszaleję - tydzień eksperymentów mi wystarczy. julia [EDIT] Może dałoby się zamiast tworzyć serwera zmontować jakiś alias ? (cy cóś...) Ten post edytował julia 12.11.2005, 04:24:38 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2003 Skąd: z epoki lodowcowej Ostrzeżenie: (0%)
|
"New SQL Server Registration" sluzy do polaczenia z inna baza - tzn. albo lokalna (na danym komputerze (local)) albo zdalna (na innym komputerze).
Aby moc uzyc lokalnej bazy musisz ja zainstalowac (poprzez program instalacyjny sql servera), po czym bez problemu sie polaczysz z Ent Manager'a do niej. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
taaaak...
tego też już próbowałam, ale za każdym razem tworzy mi się serwer w postaci: \\NAZWA DOMENY\local a program poszukuje serwera \\local ... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) [EDIT] 1. Czy można wyłączyć serwowanie nazwy domeny przed nazwą instancji SQL ? 2. Czy można stworzyć alias, który podawałby żądaną nazwę a łączyłby z wybranym serwerem ? ... koledzy, koleżanki - jestem bliska obłędu, jeszcze chwila a zacznę wznosić okrzyki typu: " Niech żyje Microsoft" Ten post edytował julia 13.11.2005, 07:57:46 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2003 Skąd: z epoki lodowcowej Ostrzeżenie: (0%)
|
niestety nie wymysle nic, ale moze skieruje Cie w miejsce w ktorym udziela Ci (mam nadzieje) wyczerpujacej odpowiedzi : dzial sql server na wss.pl
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%)
|
pierwsza instancja mssqla jest widziala pod nazwa local
kolejne musza miec juz inne nazwy |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat(nameless @ 2005-11-16 12:12:45) pierwsza instancja mssqla jest widziala pod nazwa local kolejne musza miec juz inne nazwy ke ? przeciez mozesz zainstalowac instancje bazy pod dowolna nazwa (wybor nazwy instancji przy instalacji), nie koniecznie musisz miec domyslna nazwe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) a julia ma doczynienia ze srodowiskiem domenowym (na to mi wyglada), wiec sprawa jest troche bardziej skomplikowana. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 20:29 |