![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam w jednej kolumnie np. cztery imiona "JAN", i 10 "STEFAN" oraz 27 "ALEKSANDER", jak zrobić tzn. jakiego kody uzyć w sql i php żeby zliczało mi ilość wszystkich powtarzajacych sie imion, ale nie podawajac ze ma liczyc ilu jest w kolumnie aleksandrów czy janów, bo może być np 1000 imion, Proszę o odp. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale jesli chcesz policzyc ile razy dane imie sie powtarza to tak:
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co oznacza to słowo "ile" po COUNT(*)
![]() I JESZCZE JEDNO - JAK MOGE TO WYCIĄGNĄC, ŻEBY MI TO POKAZYWAŁO ? BO GENERALNIE POKAŻE O CO MI CHODZI. MAM 2 TABELE: PIERWSZA IMIONA I ONA MA SWOJE INDEKSY NP. 1 Jan 2 Aleksander 3 Kazimierz 4 Jurek 5 Stefan itd... a Druga tabela wygląda tak: NP. PRACOWNICY 1 2 2 2 3 2 4 2 5 2 6 4 7 4 8 4 9 4 I TERAZ PIERWSZY RZĄD TO INDEKSY, A DRUGI TO RELACJA DO TABELI Z IMIONAMI - CZYLI WYCHODZI NA TO ŻE: MAMY 5 Aleksandrów i 4 Jurków, Jak to ująć w kod żeby wszystko mi sie zliczało ? tzn. ilość danych imion w w drugiej tabeli ale z odwołaniem do pierwszej, żeby pokazywało obok np. Aleksander (5) Prosze o odp. i dziekuję |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:15 |