![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje pytanie jest dość nietypowe. Chciałbym się dowiedzieć jak portale takie jak onet czy wp ustawiają wieczne ciasteczka, że nawet po ich usunięciu dalej nie będę mógł głosować np. w sondzie.
Jedyne co mi do głowy przydzi to zapisywanie tego gdzieś na serwerze. Opłaca się trzymać na serwerze dane o głosujących w bazie/pliku? Co jeśli będzie ich około 300tyś lub nawet więcej? Po IP też nie najlepiej, bo blokując jeden - mogę zablokować np. całą sieć osiedlową. Za pomoc dzięki wielkie ![]() pozdr, -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2004 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jedyne co mi do głowy przydzi to zapisywanie tego gdzieś na serwerze. Opłaca się trzymać na serwerze dane o głosujących w bazie/pliku? Co jeśli będzie ich około 300tyś lub nawet więcej? Eee, no a jak ty byś chciał coś takiego wykonać? Zapisujesz sobie na serwerze 'Maciuś głosował', no i co dalej? Skąd wiesz który to Maciuś? ![]() Jedyne rozsądne wyjście to IP, ew. zaznaczanie głosowania dla danego loginu (jeśli taki system na danej witrynie istnieje). -------------------- “Twój czas jest ograniczony, więc nie marnuj go żyjąc tak jak inni. Nie daj się znaleźć w potrzasku przez dogmaty, którymi żyją. Nie ulegaj opiniom, które zagłuszą twój wewnętrzny głos. I najważniejsze, miej odwagę pójść za twoim sercem i intuicją. Wszystko inne jest mniej ważne.”
Steve Jobs |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(krzemian @ 2005-11-11 20:27:02) Zapisujesz sobie na serwerze 'Maciuś głosował', no i co dalej? Skąd wiesz który to Maciuś? ![]() Ja jestem Maciuś ![]() Cytat Po IP też nie najlepiej, bo blokując jeden - mogę zablokować np. całą sieć osiedlową. Wyciąganie bezwzględnego IP + rozpoznawanie po przeglądarce. Zapisujesz te dane w bazie i koniec. Jednak to i tak nie daje pewności, bo na wszystko jest sposób. Pozdro! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jak zrobili tutaj: http://bash.org.pl/
![]() usuwałem ciasteczka i dalej nie mogę głosować na tę samą rzecz. Javascriptem nie da się pobrać numeru karty MAC - to byłoby idealne rozwiązanie ![]() -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MAC da sie zmienic!!!!!!! Temat byl poruszany wielokrotnie!!!!
Cytat to jak zrobili tutaj: http://bash.org.pl/ ![]() usuwałem ciasteczka i dalej nie mogę głosować na tę samą rzecz. A moze po ip sprawdzaja (+przegladarka itd).? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
czyli jedyn sensownym wyjściem jest zapisywanie tego u mnie na serwerze (np. baza) i usuwać dane o głosującym np. po 48h
To jeszcze jedno pytanie zostaje: jakie dane o użytkowniku, sprawią że będę miał największą pewność że to właśnie on głosował? pozdr, -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 10:49 |