![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc, napisałem skrypt subskrypcji oparty na plikach tekstowych. Co do zapisywanie adresów e-mail w pliku nie mam zastrzeżeń, i ogólnie wszystko działałoby dobrze, lecz po wypełnieniu formularza, maile nie przychodzą. poniżej przedstawie fragmenty skryptów.
Tak wygląda plik email.txt (czyli ten, co przechowuje maile): Kod mail@serwer.com, mail@serwer.com, mail@serwer.com Tak wygląda skrypt, który ma wysyłać maile:
Proszę o wskazanie błędu w kodzie. Z góry dziękuje! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Czy na pewno masz dobrze skonfigurowany serwer pocztowy :?:
2. Jak ktoś nie poda tytułu lub treści to funkcja mail() i tak jest wykonywana, a jak mniemam nie powinna. Obejmij to instrukcją warunkową; 3. Sprawdź czy funfkcja mail() nie zwraca przypadkiem false; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastosowałem się do radu z instrukcją warunkową. Ustawienia poczty są dobrze skonfigurowane. Tyle udało mi sie zrobi z tych rad, jestem początkującym programistą i nie za bardzo wiem jak sprawdzic to czy funkcja mail() zwraca false... Mógłbyś mi wytłumaczyc?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bycie początkującym nie zwalnia od zaprzyjaźnienia się z manualem, ba nawet zobowiązuje do tego.
mail()
Napisz, który komunikat sie wyświatla. Pomyślimy dalej. |
|
|
![]()
|
|
Wyswietla się, ze się powiodło, a na skrzynce nadaj nic nie ma, co dalej?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może masz jakieś ograniczenia na serwerze, na który wysyłasz mail?
Mi też się czasami zdarzało, że maile wysyłane funkcją mail() nie dochodziły np. na darmowe skrzynki wp.pl. Czasami serwery mają zamontowane jakieś niby-zabezpieczenia antyspamowe czy coś takiego i odrzucają maile bez autoryzacji... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:15 |