![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej ho,
Pytanie brzmi: Jak w funkcjach znajdujacych sie w includowanych plikach odwolywac sie do zmiennych np. post albo sesyjnych? Inaczej mowiac: - strona.php - tutaj mam przekazane z formularza zmienne (np. post) - funkcje.php - ten plik includuje do strona.php; tutaj w funkcji chcialbym sprawdzic jakis warunek dla zmiennych ze strona.php przykladowa zawartosc plikow: strona.php
funkcje.php
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak nie rozumiem o co ci chodzi??
jak uzywasz include to poprostu wklejasz zawartosc pliku funkcje.php do strona.php czyli robisz tak jak napisales. ewentualnie mozesz przypisac zmienna post w pliku strona.php i wywolujesz funkcje z parametrem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pigula - dzieki za odpowiedz
Chodzi o to, ze tak jak napisalem wyzej nie dziala. Nic nie wypisuje. Twoj sposob przekazywania przez parametr oczywiscie dziala. Interesuje mnie czy w pliku funkcje.php moge korzystac, ze zmiennych sesji lub post, bo jakos mi to nie wychodzi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jasne, że możesz z nich kożystać, bo są to zmienne superglobalne - po prostu inaczej je się wywołuje: $_GET, $_POST, $_COOKIE, $_SESSION.
|
|
|
![]()
|
|
M4chu - dzieki, dziala
Wczesniej myslalem, ze $_POST to skrot od $HTTP_POST_VARS i nie ma miedzy nimi takiej roznicy... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 15 Dołączył: 29.04.2005 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(konstruktor @ 2005-10-15 15:49:47) M4chu - dzieki, dziala Wczesniej myslalem, ze $_POST to skrot od $HTTP_POST_VARS i nie ma miedzy nimi takiej roznicy... $_HTTP_POST_VARS - php3 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:09 |