![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jak mogę sprawdzić jakiego typu mam zmienną.
W formularzu można wpisywaćtylko liczby ale przed zapisaiem tej liczby do pliku chcialbym się upewnić czy to rzeczywiśćie jest liczba |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj rzutowania. Jeśli oczekujesz liczby całkowitej, to (int)$zmienna, jeśli zmiennoprzecinkowej to (fload), (double) lub (real). Poczytaj sobie więcej o rzutowaniu tutaj: http://pl.php.net/manual/pl/language.types...pes.typecasting
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja bym zanim zabrał się za rzutowanie sprawdził jakiego typu te dane są podczas przyjścia.
manual/pl/ref.ctype.php" target="_blank |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(kapral @ 2005-10-06 14:44:06) W formularzu można wpisywaćtylko liczby ale przed zapisaiem tej liczby do pliku chcialbym się upewnić czy to rzeczywiśćie jest liczba is_numeric(), is_bool(), is_float(), is_int(), is_string(), is_object(), is_array(), is_integer() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:05 |