![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hi all
![]() Otóż właśnie mam problem co do sposobu rozwiązania problemu dotyczącego sprawdzania poprawności wpisanej miejscowości, mam kilka pomysłów: 1. Combo box z listą najważniejszych miejscowości i na tym poprzestajemy 2. Text - miejscowość do wpisania - sprawdzenie czy istnieje taka miejscowość w bazie która zawiera wszystkie? miejscowości w polsce [niewiem czy to jest madre rozwiazanie] 3. 2 grupy miejscowości - większe i mniejsze - sprawdzanie wpisanej miejscowości i wybór liczby mieszkańców - zależnie od małej dużej liczby mieszkańców szukanie czy istnieje taka miejscowość w danej bazie [z racji tego ze sa 2 bazy z podzialem bedzie to napewno szybsze] 4. Combo box z lista wszystkich miejscowości? ;] Jak byście rozwiązali ten problem? ![]() -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Listy rozwijalne, czy jedna, czy dwie są bez sensu. No chyba że masz zamiar umieścić w nich tylko miasta wojewódzkie i kilka większych.
Najlepszym sposobem jest sprawdzanie poprawności wpisanego mista z bazą danch wszystkich (lub dużej częsci miast). Poszukaj na forum, ostatnio przewijały się tematy związane z rozpoznaniem skąd jest użutkownik odwiedzający naszą witrynę, było tam też o misstach i jeśli się nie mylę to było też o tym gdzie taką bazę znaleść. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio przez przypadek nastrafiłem na stronkę zawierającą
listę chyba wszystkich miast, może komuś się przyda: http://www.hurtownie.pl/ po prawej stronie jak się kliknie na województwo to się pojawia lista miast z tego województwa |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no nalepsze rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to:
najpierw użytkownik wybiera wojewodztwo nastepie wpisuje miejscowość i sprawdza w bazie ktora jest podzielona na wojewodztwa czy w danym woj. istnieje podane miasto i tutaj przyda sie lista od php programmera chyba będzie najszybciej się to wszystko odbywało ![]() thx @ -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:01 |