![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Jestem początkującym php'owcem wieć proszę mi wytłumaczyć co to znaczy np. Utwórz katalog users, ustaw CHMOD 777. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tutaj by się przydała wiedza Uniksowa. Po prostu zmień (jeżeli jesteś pod uniksem) parawa dostępu na 777 (odczyt 4 + zapis 2 + uruchomienie 1 dla wszystkich, czyli właścicela, grupy i others). To robisz w bashu funckją chmod a w php też taką funkcją. Zapraszam do manuala po więcej informacji
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2003 Skąd: Janów City -> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie coś sie tylko robi na systemach typu Linux. Jest to proces w któyrym zmieniasz prawa dostępu do pliku. Np. -> Tylko do odczytu, albo do zapisania.
Update -> AA, wyprzedził mnie o kilka sec ![]() -------------------- [------------------------]
| What's it ? | [------------------------] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak nie mam linuxa i używam darmowego konta na friko.pl i piwko.pl.
i co teraz? ![]() popdpowiem ze nie znam sie na php , wżycam tylko gotowce:D -------------------- iksor
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak się na ten serwer uploaduje pliki, ale jeśli możesz połączyć się klientem FTP, to możesz np. Total Commanderem (Windows Commanderem) połączyć się ze swoim kontem i po podświetleniu katalogu/pliku na który chcesz nadać prawa klikasz w menu Plik -> Zmień atrybuty, a tam już wszystko się wyjaśni.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z lini polecen w WINCMD (windows commander (teraz chyba jest Total Commander)) wpisujesz CHMOD 777 "nazawa_pliku_lub_katalogu"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:06 |