![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem ze funkcje moga zwracac tablice, jednak nie wiem czy moga zwrocic tablice asocjacyjne. Probuje zwrocic przez kod:
Kod ... return $tablica; .... ale nie dziala. Moge zwrocic jeden element przez kod: Kod ... return $tablica['element']='wartosc'; ... Jednak ja potrzebuje cala. Jest na to jakas rada?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No widzisz micke, nie do końca, ja też miałe problem przy:
i też mi zwróci tylko pierwszy element :/ Poradziłem sobie z tym tak ło:
Może lechut też tak spróbuj. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(TomASS @ 2005-09-27 09:14:58) No widzisz micke, nie do końca, ja też miałe problem przy:
Mylisz się. php działa tu jak najbardziej dobrze. mysql_fetch_array" title="Zobacz w manualu php" target="_manual po prostu zwraca pierwszy (a dokładniej bierzący ) element (wiersz). A to już inna historia, ponieważ w powyższym przypadku zmienna $row wcale nie zawierała w momencie return całej tablicy, więc trudno wymagać od funkcji żeby takową zwróciła. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcje od TomASSa musze na razie zrozumiec, bo to jeszcze nie moj poziom. Uzylem
Kod <?php function () { global $tablica; ... } ?> Zadzialalo.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale w 100% rację miał micke_mech, to co Ty proponujesz, to jest raczej nieeleganckie, funkcja ma tą właściwość, że może zwracać wartość i ją się powinno wykorzystać. Zmienne globalne są dosyć niebezpieczne w używaniu. Pokaż całą funkcję, a na pewno postaramy się pomóc.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:37 |