![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Nie jestem pewny, czy ten temat "pasuje" do tego działu. Robię właśnie stronkę (w php naturalnie), która korzysta z TXT. Zamiarem moim jest stworzenie bazy w TXT i w odpowiednim momencie odczytanie rekordu (rekordów). Nie do końca sprecyzowałem. Może tak: w jaki sposób uzyskać adres na styl: Cytat www.serwer/index.php?art=1&id=3 lub np. Cytat www.serwer/art.php?id=3 Bardzo proszę o pomoc... edit wzbogacajacy tresc: Mam kilka działów, np: arty (art.php) foty (fot.php) i jeszcze parę innych Moim zamiarem jest więc zrobienie takiego odwołania (takiego adresu), że np: www.serwer/art.php?art=1&id=1 będzie dotyczyło arta pierwszego strony 1 www.serwer/art.php?art=1&id=2 będzie dotyczyło arta pierwszego strony 2 i analogicznie dalej: www.serwer/art.php?art=2&id=1 będzie dotyczyło arta drugiego strony 1 www.serwer/art.php?art=2&id=2 będzie dotyczyło arta drugiego strony 2 Jak ma wyglądać plik np. art.php? I czy w ogóle da radę coś takiego zrobić w oparciu o bazę TXT? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... a powiedz Ty mi dlaczego w temacie jest "MySql ->...", skoro chcesz:
Cytat (...)Zamiarem moim jest stworzenie bazy w TXT i w odpowiednim momencie odczytanie rekordu (...) No ale przynajmniej intuicję posiadasz: odradzam próby uzyskania funkcjonalności bazy danych w pliku (plikach) TXT. Właśnie dlatego stworzono bazy danych - ponieważ pliki tekstowe nie posiadają funkcjonalności baz danych ![]() W txt możesz sobie zrobić prosty licznik odwiedzin czy coś w tym stylu - gdzie jest zawsze tylko parę rekordów ... Dla php zawartość pliku TXT to po prostu string... dlatego jakiekolwiek operacje odczytujące tą zawartość sprowadzają się w większej części do operacji dzielenia stringów (zob. Manual php). Podsumowując - jak już napisałeś w temacie: MySql ![]() Pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy chodzi o:
lub
Ten post edytował TomASS 20.09.2005, 08:09:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
temat zamykam. Tytuł tematu wogóle nie zgodny z zadanym pytaniem. Prosze przeslac mi na PW o co ci dokladnie chodzilo i propozycje nowego tytulu lub nowej tresci. Bo w tej chwili pierwsze nie ma związku z drugim.
edit: otwieram, wzbogacono tresc i zmieniono temat -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(TomASS) Czy chodzi o: Cytat <A href="www.serwer/index.php?art=1&id=3">Link</a> Tak właśnie! ![]() A może dokładniej: Cytat <a href="http://www.serwer.pl/art.php?art=1&id=1> LINK </a> Ps.1 Przepraszam, że nie odpowiadałem tak długo - albo praca, albo brak neta.... zawsze coś ![]() Ps.2 TO, o co mi chodzi napisałem kilka postów wyżej - zmieniona została treść. PZDR! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lol ! ja sobie robię dla zabawy cms-a w txt
![]() Jak już wspomnieli przedmówcy, wszystko sprowadza się do jednego - odpowiednio dzielisz stringi. Musisz stworzyć odpowiedni schemat takiej "bazy", później robisz sobie tablicę z zawartości pliku i możesz wykonywać na nim operacje takie, jak na normalnej tablicy ![]() np. coś takiego: Kod informacja01||informacja02||informacja03 informacja11||informacja12||informacja13 Wystarczy doprowadzić to do takiej postaci :
i możesz sobie robić z tym co chcesz -> patrz array" title="Zobacz w manualu php" target="_manual pozdr. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:12 |