![]() |
![]() |
-MAYA- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam wszystkich
Czy ktoś może wiek jak poradzić sobie z tym tematem: Mam wyświetlanych X checkbox'ów. Liczba może być zmienna. Każdy z nich nazywa się
i tak mam unikalną nazwę. I teraz jeśli checkbox jest zaznaczony to potrzebuję zrobić UPDATE rekordu o numerze [id]. Wymyśliłem coś takiego....
Jeśli ktoś wie jak mam dynamicznie zdefinjować nazwę zmiennej prosze o pomoc. Pozdrawiam Marcin |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie lepiej użyć tablicy?
Zamiast dużej ilości zmiennych dajesz tablice Kod $edit[34354] zamiast $edit_34354 a potem robisz implode na tą tablice (tak żeby zrobiło się ładne zapytanie) np:
Oczywiście musisz do tego zrobić jakieś zabespieczenia |
|
|
-Maya- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Wszysko pieknie
Zamysł rozumiem... Zamiast przyporządkować nazwie np:
wartość 123 tworzymy tabelę gdzie pole
będzie miało wartość 123...... TYLKO Duża liczba zmiennych generuje się mi sama poprzez nazwy checkbox'ów. Jak mam zdefinjować nazwę w/w checkboxa jako rekord tabeli (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Było tak:
A jak powinno być?? Czy tak będzie dobrze??
Dodam tylko że nie moge zrezygnować ze słowa Edit bo obok mam drugi checkbox opisany jako Delete_ Marcin |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
HTML też obsługuje tablice w formularzu... Ustaw nazwę na Edit[] i potem masz wszystkie te checkboxy w $_POST[ 'Edit' ].
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Kto zabronil w html przekazywac zmiennych w tablicach (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Zaprezentuje kawalek kodu, ktory smiga az milo:
I powiem Ci, ze bardzo dobrze sprawdza sie to w praktyce.... Sprawdz... Pozdrawiam |
|
|
-MAYA- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wszystko pięknie
Pojawił się tylko mały problemik. A mianowicie ...... Żeby coś uaktualnić muszę grupę danych wczytać z bazy.... Tymi danymi wypełniane są pola textarea. Zawęźmy rozumowanie do do aktualizacji ceny produktu. Mam więc Nazwę, Cenę w polu textarea i przyporządkowanego do nich Ccheckbox. Wynik przy użyciu skryptu przesłanego przez krz2006 daje efekt następujący: Cena[] ---- Edit[] - id produktu [0] => 10 [0] => 3 [1] => 20 [1] => 4 [2] => 30 [3] => 40 [4] => 50 W wyniku tego uaktualnione zostaną dwa pierwsze wpisy a nie pozycje 3 i 4 (te które zostały zaznaczone w checkboxie) Oczekiwany przezemnie zapis w tabeli to: Cena[] ---- Edit[] - id produktu [1] => 10 [2] => 20 [3] => 30 [3] => 3 [4] => 40 [4] => 4 [5] => 50 Lub Edit[] [0] ( 30, 3 ) [1] ( 40, 4 ) A oto skrypy: Plik 01:
Plik 2 ( do wyświetlania - testowy):
Proszę o pomoc czy w ogóle da się tak zdefiniować nazwy pól żeby z pola cena wartość wskakiwała do pierwszej kolumny a z checkboxa do drugiej .... A może zostają mi tylko poeracje na tabelach lub proste lecz działające przekazywanie dużej ilości zmiennych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 04:22 |