![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Chciałbym dynamicznie (ale już na poziomie JS) dodawać i usuwać elementy <OPTION>, dokładniej chodzi o to, że są dwa okienka (tzn elementy <SELECT>), w jednym jest pełna lista (stała), a druga lista ma zawierać jedynie te elementy które kazemy do niej dopisać (a które pochodzą z pierwszej listy, guzik dodaj) oczywiscie chciałbym mieć też możliwośc usuwania <OPTION> (guzik usun) ponizej kod, ktory wyświetla zaznaczony element ze stałej listy (moze sie przyda) wybrany = document.film_form.filmy.selectedIndex; alert(document.film_form.filmy.options[wybrany].value); Ten post edytował php programmer 29.08.2005, 11:48:21 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <script type="text/javascript"> function add() { var x=document.getElementById("s1"); var y=document.getElementById("s2"); y.options[y.length] = new Option(x.options[x.selectedIndex].text,x.selectedIndex.value); } function remv() { document.getElementById("s2").remove(document.getElementById("s2").selectedIndex); } </script> |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DZIEKI (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !
rozumiem, że x.selectedIndex oraz x.options[x.selectedIndex] to to samo Ten post edytował php programmer 29.08.2005, 12:18:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie.
x.selectedIndex - to bieżący option w selekcie x.options[x.selectedIndex] - to jest odwołanie sie do elementu w tablicy ze wszystkimi optionami. Tutaj jest odwołanie do indeksu którym jest bieżący option. Jest to zrobione po to żeby dostać się do własności text danego optiona. |
|
|
![]() ![]()
|
|
A jak zmodyfikować tą funkcję usuwająca, aby zamiast usuwac z listy
otwierała to jako link function remv() { document.getElementById("s2").remove(document.getElementById("s2").selectedIndex); } function Link() { document.getElementById("s2").-------(document.getElementById("s2").selectedIndex); } |
|
|
![]()
|
|
Kod function Link() { location.href=document.getElementById("s2").selectedIndex.value; } Zakładając że value pola option ma postać: http://www.adres.pl |
|
|
![]() ![]()
|
|
no tak przeciez location,
mam jeszcze jeden problem, ponizsza funkcja listuje wartosć text function Listuj(){ var lista = document.getElementById("lista"); for (i=0;i<lista.length;i++){ alert(lista.options[i].text); } ale nie wiem jak zrobic, by listowało wartości. (próbowałem róznych kombinacji ale nie idzie) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@php programmer jesteś na mojej czarnej liście osób, które wogóle nie zaglądają do manuala, specyfikacji, czy wogóle nie próbują poszukac prostych rzeczy tylko lecą na forum z pytaniam. Od jakiegoś czasu trzymasz twardą taką postawę. Niedlugo zaczną się sypać ostrzeżenia.
Cytat próbowałem róznych kombinacji ale nie idzie Ty nie kombinuj a zajrzyj do specyfikacji.value |
|
|
![]() ![]()
|
|
to moze dałbyś mi łaskawie jakiś link do tej specyfikacji,
poza tym korzystam z róznych manuali i tutoriali, a jak nie znajduje tam odpowiedzi to zadaję pytanie na forum dopiero (np jesli chodzi o js to korzystam z kursu Michała Gwoździa) do nospor: tylko że teraz chodzi o js a nie mysql http://www.ipts.w.pl ale nie wiem czy tam coś jeszcze jest (ja mam kurs offline) i na temat select i options jest to co poniżej: SELECT length - liczba opcji listy blur - usuwa fokus z opcji name - parametr NAME listy focus - ustawia fokus na opcji type - parametr TYPE listy options - odnośnik do konkretnych opcji selectedIndex - tablica indeksów wybranych elementów OPTION defaultSelected - określenie początkowego stanu elementu selected - określenie aktualnego stanu elementu text - tekst elementu value - parametr VALUE Ten post edytował php programmer 30.08.2005, 08:43:37 |
|
|
![]()
|
|
O, i masz jak wół podane value. WIec czemu ci nie dziala?
Co do linków to staram się podawać. Ostatnio ci podale, gdy zamknalem temat w mysql |
|
|
![]()
|
|
no wiem że mam podane, ale jest możliwosc
jedynie podania value zaznaczonego elementu, a nie całej listy. lista.options[i].text - to działa lista.options[i].value - to juz nie dział działa Ten post edytował php programmer 30.08.2005, 08:47:31 |
|
|
![]()
|
|
A sprobowales chociaż? Robisz tak samo jak z text:
przecież jak wól masz napisane że value jest dla option a nie select. Kazde option ma value tak jak i tekst |
|
|
![]()
|
|
tak juz spróbowałem na początku jak mówisz,
pewnie teraz powiesz, że parametr value jest pusty, ale nie jest (sprawdzałem pokaz zrodło strony i jest także value) Ten post edytował php programmer 30.08.2005, 08:53:23 |
|
|
![]()
|
|
Pokaz caly kod bo az misie wierzcy nie chce. POkaz tego selecta jak budujesz.
Zrobilem maly test. alert dla value nic nie wyswietla gdy option nie ma value, w przeciwnym wypadku wyswietla value |
|
|
![]()
|
|
Dobra już sam doszedłem w czym tkwi problem.
Sprawa była bardzo subtelna, ponieważ jej źródło problemu tkwiło troche wcześniej. Kolega, który mi na początku napisał funkcję kopiującą z jednej listy na drugą zrobił chyba błąd. (pierwsza lista miała value i text co było widać już w źródle ale druga lista - ta dynamiczna otrzymywała jedynie text) Napisał: function Dodaj(){ var source = document.getElementById("filmy"); var dest = document.getElementById("lista"); dest.options[dest.length] = new Option(source.options[source.selectedIndex].text,source.selectedIndex.value); } Poprawiłęm na (poprawka w ostatniej linjce tej funkcji): function Dodaj(){ var source = document.getElementById("filmy"); var dest = document.getElementById("lista"); dest.options[dest.length] = new Option(source.options[source.selectedIndex].text,source.options[source.selectedI ndex].value); } I TERAZ MI DZIAŁA Ten post edytował php programmer 30.08.2005, 09:02:23 |
|
|
![]()
|
|
Oki, a na przyszlość bardziej dokladniej formułuj zapytania. Twoje pytanie powinno wygladac mniej wiecej tak:
Witajcie kochani forumowicze, uwielbiam was (to taki żart (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif) ). A poważnie: Mam problem z wyswietleniem value dla wszystkich opcji selecta. Używałem różnych kombinacji min. value, które powinno działać a nie działa. Oto kod.w czym problem? Ty nie wspomaniałes o tym value, więc pomyslalem ze go jednak nie uzyles, gdyz to wlasnie value odpowiada za wartosc option. Sorki wiec ze siępospieszylem teraz z oskarzeniami, ale wynikało to tylko i wylacznie z dosc skrótowych informacji, które podałes. Naprawdę warto jest dopisac jedno zdanie wiecej (czy nawet dwa), żeby wszystko bylo jasne i nie trzeba bylo ciągnąc ludzi za jezyk. pozdro |
|
|
![]()
|
|
@php programmer - kolega nie zrobił błędu.
Kod new Option(x.options[x.selectedIndex].text,x.selectedIndex.value) Ta linia tworzy nową opcję w selekcie: - x.options[x.selectedIndex].text - tekst z optiona, który jest ustawiony jako bieżący w pierwszym selekcie - x.selectedIndex.value - wartość optiona, który jest ustawiony jako bieżący w pierwszym selekcie. @nospor - mały błędzik zrobiłeś (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) powinno być tak: Kod function Listuj(){
var lista = document.getElementById("lista"); for (i=0;i<lista.options.length;i++) { alert(lista.options[i].value); } } |
|
|
![]()
|
|
@revyag Nie koniecznie to był mój błąd. Ja poprostu skopiowałem kod który podał php programmer i zmieniłem w nim text na value. Nie patrzyłem czy reszta jest ok. Skoro mówił że mu siętext wyswietla, znaczy że pętla działała a ja się już w to nie zagłebiałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
A i w kodzie któy podałem zjadłem zamykający }. Głodny bylem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif) |
|
|
![]()
|
|
eee, sory (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif)
Nie zauważyłem że było parę postów więcej u góry Co do tego co napisałem wcześniej to jest oczywiście błąd, sory że zamieszałem. selectedIndex oczywiście jest indeksem, więc nie może posiadać wartości. Zły kod wstawiłem i przyjąłem że tak jest dobrze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) Tak jak napisał php programmer jest ok. |
|
|
![]()
|
|
ok mam jeszcze jedno pytanie
(sory ze ciagle pytam, ale rzadko używam połaczenia js i php jednocześnie) Mam już tą listę wartości z tego dynamicznego okna do którego sie dodaje, chodzi o to, że jak sie przeładuje formularz to z oczywistych względów dynamiczne okno jest puste, a chciałbym aby nie traciło swojej poprzedniej zawartości tylko zachowało poprzednią. Jak zrobić, aby w momencie onSubmit dla formularza, wrzucić do tablicy post wartości z tego dynamicznego selecta? A moze lepiej zapamiętać w COOKIE? np coś takiego: document.write('<? setcookie(...) ?>'); dobra juz wymyśliłem, nie wiem czy zadziała, ale pomysł jest taki żeby dać ukryte pola <INPUT type="hidden"> Ten post edytował php programmer 30.08.2005, 10:47:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:05 |