![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
W formularzu am takie kontrolki: oraz funkcje JS Kod function addSelectedToList( frmName, srcListName, tgtListName ) { var form = eval( 'document.' + frmName ); var srcList = eval( 'form.' + srcListName ); var tgtList = eval( 'form.' + tgtListName ); var srcLen = srcList.length; var tgtLen = tgtList.length; var tgt = "x"; //build array of target items for (var i=tgtLen-1; i > -1; i--) { tgt += "," + tgtList.options[i].value + "," } //Pull selected resources and add them to list for (var i=srcLen-1; i > -1; i--) { if (srcList.options[i].selected && tgt.indexOf( "," + srcList.options[i].value + "," ) == -1) { opt = new Option( srcList.options[i].text, srcList.options[i].value ); tgtList.options[tgtList.length] = opt; } } } function delSelectedFromList( frmName, srcListName ) { var form = eval( 'document.' + frmName ); var srcList = eval( 'form.' + srcListName ); var srcLen = srcList.length; for (var i=srcLen-1; i > -1; i--) { if (srcList.options[i].selected) { srcList.options[i] = null; } } } staram się przesłac za pomocą metody POST WARTOŚCI pola "doclist" jednak po wyświetlenu przesłanej zmiennej
jej wartość jest zawsze ustawiona na ostatni element na liście w polu "doclist". I tu ból bo ja chcę przesłć kilka wartości przez to pole tz przesłac tabele. Dobra, zamieniam sobie nazwę pola "doclist" na "doclist[]" (zamieniam wszędzie), co w normalnych warunkach pozwala mi na przesłanie tej tabeli, ale nie tu. Tabeli nie będzie bo javascript się przy tej nawzie pola WYBURACZ. Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
aby odwołać się w js do elementu z [] w nazwie musisz użyć składni: Kod document.getElementByName(nazwa_z_doklejonymi+'[]').item(int - kolejne elementy od 0 do length-1) pozdrawiam |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz mi napisać w którym miejscu powininem to dopisać
czy juz w samym formularzu. pozdro ja wymysliłem sobie to tak, że musi być jakas 3 funkcja js (do której nie wiem jak sie zabrac) ktora przekształci mi pozycje wartości "doclisty" w łańcuch który będę mógł przesłać dalej. bo tak naprawdę po przesłaniu tabelę otrzymaną z $_POST["doclis"] exploduję w php. Ten post edytował berdyk 30.08.2005, 08:54:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
zmień nazwę 2 selecta na [] a w kodzie js zmień Kod var tgtList = eval( 'form.' + tgtListName ); na Kod var tgtList = document.getElementsByName(tgtListName).item(0) pozdrawiam |
|
|
![]() ![]()
|
|
orson super dzięki działa
trzeba było jeszcze zmienic analogicznie w drugiej funkcji js z Kod var srcList = eval( 'form.' + srcListName ); na Kod var srcList = document.getElementsByName(srcListName).item(0); tylko powiedz mi co zrobić by z tego drugiego selecta słał wszystkie elementy a nie tylko ostatni. teraz jest tak że wysyła (JEŚLI NIE SĄ WSZYSTKIE ZAZNACZONE, w selecie) ostatni element na liście, JEŚLI SĄ WSZYSTKIE ZAZNACZONE, przesyła tabelę jak sie patrzy. pozdro |
|
|
![]()
|
|
witam ...
he (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) przecież żeby przesłał to musi być selected ... inaczej to nie miałoby żadnego sensu gdyby zawsze słał całość ... pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
wlasnie ma sens kiedy przekładasz z jednego selecta do drugiego
czyli z jednego okienka do drugiego zeby z tego drugiego poslac calosc co z pierwszego wlozylem zobacz do gory tematu |
|
|
![]()
|
|
witam ...
ja wiem o co ci chodzi ale to przecież bez sensu żeby select się tak zachowywał ... no pomyśl ... to przecież jest SELECT ! musisz cos wybrać żeby to było przesłane ... jedynym wyjściem (takim na szybko) to w pętli w czasie wysyłania dać wszystkim elementom selected = true w js ... albo w ukrytych inputach przesłać ... jeżeli dodasz [] do nazw inputów to też dostaniesz array ... pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Hejka
Podoba mi sie opcja pętli Coś więcej na ten temat, moze jakis mały kodzik. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) |
|
|
![]()
|
|
witam ...
to już musisz sam ... odwołujesz się do listy potem robisz fora po length i zmieniasz im selected na true pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
tylko napisz mi na koniec keidy to robie
onsubmit czy przeaz inne zdarzenie pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
witam ...
on submit pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:50 |