![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Pytam bazę:
dostaję wynik, który pokazuje mi trafność jako jakiśtam współczynnik według którego mogę posortować wynik. Teraz chodzi mi o to, żeby (najlepiej po stronie bazy) zliczyć ilość wystąpień danego wyrażenia w każdym wierszu i każdej kolumnie czyli chciałbym otrzymać taki wynik: Cytat IDRekordu | Trafnosc | IloscWystapienTytul | IloscWystapienTresc wiem, że mogę to pozliczać w php ale problem jest w tym, że php porównując stringi jest przy tym case sensitive, a mysql nie i jeżeli wpiszę w szukarkę 'słowo', a mysql znajdzie 'SŁOWO' to php nie policzy tego słowa, a jeżeli będę chciał porównywać zlowercase - owane ciągi to będę musiał korbić z funkcją, która zamienia polskie znaczki z dużych na małe, a wolę tego uniknąć. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł proszę o pomoc. Dzięki i pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2005 Skąd: Piaseczno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
NoiseMc: Możesz zawsze w php porównywać zrzucając do lowercase'a, czyli:
if (strtolower($coś_z_bazy) == strtolower($coś_innego)) ... Można oczywiście użyć też na przykład strnatcasecmp() ;] Teraz ja podłączyłbym się do tego pytania - bo potrzebuję taką rzecz zrobić w mysql'u i użycie php nie wchodzi w grę. Ma ktoś pomysł na zliczanie ilości wystąpienia danego stringa w polu? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 17:22 |