![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak usunąć dane z kilku tabel naraz, poruwnując jedno pole, np coś takiego:
DELETE tab1,tab2 FROM tab1,tab2 WHERE tab1.id=tab2.id AND tab2.value="2" Patrzyłem w manualu ale przykłady nie działają, a Mam najnowszą wersję mysql |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Omega @ 2005-08-05 22:38:36) Jak usunąć dane z kilku tabel naraz, poruwnując jedno pole, np coś takiego: DELETE tab1,tab2 FROM tab1,tab2 WHERE tab1.id=tab2.id AND tab2.value="2" Patrzyłem w manualu ale przykłady nie działają, a Mam najnowszą wersję mysql pokaż jakie masz pola w tab1 i tab2 i które pola chcesz usunąć z tamtad, całą kotke czy tylko jakies dane z pewnej kolumny bo mi sie nie podoba ta skłądnia... przykład... nie wiem nie testowałem i dawne sie sqlem nie bawiłem wiec nie wiem czy to przejdzie a nie mam gdzie zrobić testu
w miejsce * mozesz wrzucic nazwy kolumn ktore chcesz skasować A i Jeżeli porównujesz liczby całkowite dawaj bez nawiasów działa to szybciej, jak porównujesz string to cudzysłowia albo apostrofy są juz niezbędne.. Pozdrowienia btw . ortografia |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ehhh... dzięki wielkie ale nie wniosłeś nic konkretnego. wiem że problem z ortografią i wiem że to zapytanie nie działa, pozatym... po co dajesz coś czego nie testowałeś? Ja nie sprawdzałem swojego posta więc sory za błędy...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witaj
1) na nastepny raz napisz dokladnie jaka masz wersje mysql (najnowsza z serii 4.1 czy moze najnowsza z serii 5, a moze jeszcze 4.0) - w przypadku tego co Ty sa roznice pomiedzy tymi wersjami wiec dobrze byloby znac na przyszlosc dokladna wersje wykorzystywanego przez Ciebie systemu zarzadzania baza danych 2) prawdę powiedziawszy czy do konca o to Tobie chodzi ale ponizszy przyklad dziala prawidlowo: a) zakladamy, ze mamy nastepujace tabele
b ) nastepnie wprowadzamy do niej jakies dane c) zapytanie usuwajace rekordy sobie odpowiadajace w tych dwoch tabelach jest nastepujace:
ten przyklad ktory tutaj dodalem jest wg. mnie troche dziwny i raczej malo sensowny jezeli chodzi o sam projekt ale mam nadzieje, ze dzieki temu udalo mi sie odpowiedziec na Twoje pytanie; o kolejne warunki w zapytaniu moj przyklad nie trudno juz rozwijac |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedź, ale spójrz na przykładowy kod który napisałem, to właściwie to samo... a u mnie nie działało, także niestety.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Omega @ 2005-08-09 02:45:50) Dzięki za odpowiedź, ale spójrz na przykładowy kod który napisałem, to właściwie to samo... a u mnie nie działało, także niestety. a mozesz podac strukture bazy danych, przykladowe dane ktore sa w niej umieszczone? mozesz w koncu odpowiedziec na pytanie dotyczace dokladnej wersji mysql'a? a takze jak blad Ci sie ukazuje? nie jestem wrozka i w sposob, ktory Ty przedstawiasz problem raczej nie bede Ci mogl pomoc gdyz po prostu za malo napisales. pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:57 |